Hileli kıyma nasıl anlaşılır? Kasapların kıyma oyunu: İnsan sağlığını tehlikeye atıyor

Hileli kıyma nasıl anlaşılır? Kasapların kıyma oyunu: İnsan sağlığını tehlikeye atıyor

Uzmanlar, yüzde yüz et olduğu ifade edilen kıymanın satın alınırken makineden çekildiği görülerek alınmasını tavsiye ederken. Bazı kasapların kıyma oyunu hayretler içerisinde bırakıyor.

Kıymanın içerisinde genellikle dana, koyun, kuzu eti bulunuyor. Uzmanlar, yüzde yüz et olduğu ifade edilen kıymanın satın alınırken makineden çekildiği görülerek alınmasını tavsiye ederken. Bazı kasapların kıyma oyunu tüketiciyi hayretler içerisinde bırakıyorlar.

Kasapların kıyma oyunu: İnsan sağlığını tehlikeye atıyor (Hileli kıyma nasıl anlaşılır? - 1

Tarım ve Orman Bakanlığı taklit, tağşiş gıdaları satan firmalara yönelik denetimlerini sürdürüyor. Bakanlık tarafından kurallara uygun olarak müşterilere satılmayan ürünleri, listeliyor. Et ve et ürünlerinde en çok mağduriyet yaşananların başında ise kıyma geliyor. Kıymanın içerisinde sakatat, tavuk eti, at ve eşek eti gibi bozulması durumunda insan sağlığını tehlikeye atacak gıda çeşitleri kıymaya ekleniyor.

İşte, hileli kıymayı en kolay anlamının yolu

Özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde son zamanlarda mutfaklarda sıkça kullanılan kıymada gıda sahteciliği ile sıkça karşılaşılıyor.

Gıda sektöründe “tağşiş” olarak ifade edilen bu yöntemle kıyma fiyatları düşürülürken insan sağlığı hiçe sayılıyor.

Kıymanın içerisinde kolay ulaşılabilen iç yağ veya et türevi şeyler eklenirken maliyet düşürülüyor. Bu kıyma çeşitleri ise indirim adı altında müşterilere satışı gerçekleştiriliyor.

Kasapların kıyma oyunu: İnsan sağlığını tehlikeye atıyor (Hileli kıyma nasıl anlaşılır? - 3

Hileli kıyma en kolay nasıl anlaşılır?

Tavuk, hindi derisi, kanat ucu, boyun, kemik zarı, damar, sinir, kan pıhtısı ve kas gibi ürünleri içeren kıymayı anlamının en kolay yolu kolay yoğrulması veya fazla yağ bırakması olarak dikkat çekiyor.

Rengi soluk ve birbirinden çok düzensiz görülen kıymalar, farklı et türlerinin birleşimiyle çekilmiş olabilir. Dana, kuzu, koyun gibi tek üründen çekilen kıyma daha zor bozuluyor. Karışık kıymalardan oluşan kıyma ise daha hızlı bozulma eğilimine girerken dolapta kısa sürede renk değişikliği gösteriyor.

Uzmanlar bu konuda tüketicilere en önemli tavsiyesi ise kasaptan eti görüp makineden çekilerek kıyma alınması. Alternatif olarak ise vatandaşların, kıyma alırken güvendikleri işletmeleri veya birden fazla yerde işletmesi bulunan yerleri tercih etmesi gerekiyor.

NTV

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.