Konya’da bu yiyeceği sadece eski nesil biliyor: Ağız bulaması pek çok hastalığa iyi geliyor

Konya’da bu yiyeceği sadece eski nesil biliyor: Ağız bulaması pek çok hastalığa iyi geliyor

Doğum yapan hayvanın ilk sütünden elde edilen Konya’nın geleneksel lezzeti ağız bulaması, ishalden, iltihapa pek çok sağlık sorununa çare oluyor.

Konya’da özellikle eski neslin hastalıklardan korunmak için tercih ettiği inek, koyun gibi hayvanların doğum yaptıktan sonra ilk verdiği ilk sütünden elde edilen “ağız bulamasıenfeksiyon önleyici laktoferrin protein ve vitamin ve mineral açısından zengin içeriğiyle adeta bir şifa kaynağı. Ağız bulamasının yapılışı ise son derece kolay. Memeli hayvanlardan elde edilen doğumdan sonra sKağılan ilk sütün normal sütle karıştırılarak pişirilmesiyle elde edilen bu yemek Konya’nın geleneksel mutfağında önemli bir yer tutuyor.

maxresdefault-7.jpg

Geçmişte özel bir yiyecek olarak eve gelen misafirlere ikram edilen ağız bulaması; şeker, bal ve pekmezle tatlandırılarak ya da herhangi bir ek olmadan sade bir şekilde tüketilirdi. İnek ya da koyun yavrularını bulaşıcı hastalık tehdidine karşı koruyan oldukça besleyici ağız sütü, bebeklere vurulan aşılarla aynı etkiyi yaratıyor.

Picture background

ÜST SOLUNUM YOLLARI HASTALIKLARINA DOĞAL AŞI

Ağız bulaması ya da ağız sütü olarak bilinen bu besinin yararı yeni nesil tarafından pek bilinmezken, bu lezzetin sağlık açısından faydaları da say say bitmiyor Üst solunum hastalıklarının yaygın olduğu dönemlerde bağışıklığı arttırıcı özellikleriyle öne çıkan ağız bulaması; İmmünoglobülinler, laktoferrin gibi antimikrobiyal proteinler sayesinde soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlıyor.

Picture background

AĞIZ SÜTÜ BİTMEYEN İSHALLERİ ÇARESİ OLABİLİR

Sık sık kanında iltihap çıkanlar için adeta doğal bir ilaç olan ağız bulaması, Laktoferrin, büyüme faktörleri ve enzimler aracılığıyla iltihabı azaltır ve hücresel direnci güçlendiriyor. Ağı sütü ayrıca vücut sağlığı için en önemli organlardan biri olan bağırsaklara da büyük fayda sağlıyor. Özellikle bitmeyen ishal hastalığından şikayetçi olanların tüketmesi gereken ağız sütü, ince bağırsak geçirgenliğini azaltarak, inflamasyonu ve ishal riskini düşürüyor.

sut-2.webp

Yapılan bilimsel araştırmalara göre, ağız sütünün 12 hafta boyunca düzenli olarak kullanılması, yaşlı bireylerde bağışıklık sistemini güçlendirirken yaşlanma belirtilerini yavaşlatıcı etki gösteriyor. Hücresel direnci artıran bu doğal takviyenin, genel yaşam kalitesini yükseltme potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.