KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Sağlık Konyalılar buna ne diyecek? Bilim Konyalılara yemek alışkanlığını değiştirmesini söyledi

Konyalılar buna ne diyecek? Bilim Konyalılara yemek alışkanlığını değiştirmesini söyledi

Konya'da ilginç bir bilimsel araştırma gerçekleştirildi. Araştırmada evlilerin ve kadınların neden şişman oldukları ortaya konuldu. İşte o şaşırtıcı bilimsel gerçeklerim ayrıntıları...

Okunma Süresi: 3 dk

Konya'da kadınlar ve evliler obez mi? Konya'daki obeziteyi tetikleyen vazgeçilmez lezzetteki ev yemekleri mi?

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans öğrencisi Zeynep Bakırcı Güccük 'Konya’da mevcut beslenme alışkanlıklarının vücut kompozisyonu ve bazı biyokimyasal bulgular üzerindeki etkilerini' araştırdı.

182 kişi araştırmaya katıldı

Araştırmada İç Anadolu beslenme kültürüne sahip Konya’nın merkez ilçelerinde yaşayan 182 bireyin beslenme alışkanlıklarının beslenmeyle ilgili kan parametrelerine ve vücut analizlerine etkisi incelendi.

Konya'nın vazgeçilmez lezzetli yemekleri obeziteyi mi tetikliyor?

Çalışmada, İç Anadolu’da yüksek yağ ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme tarzının obezite, metabolik sendrom ve buna bağlı hastalıkları (tip 2 diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar) tetikleyebileceği tespit edildim.

Konya'da kadınlarda şişmanlıyor

Yağlı pişirme yöntemleri ve hamur işi ağırlıklı yemekler, enerji alımını artırarak vücut yağlanma hızını artırmaktadır. Kadınlarda obezite oranı (%39,1) erkeklere göre daha yüksek. Bunu sebepleri arasında düşük eğitim düzeyine sahip bireylerde obezite oranının yüksek olması, sağlık bilincinin ve fiziksel aktivitenin eksikliğine bağlandı. Eğitim durumu yükseldikçe obezite oranı anlamlı oranda düşüş gösteriyor.

Konya'da evlenenler obez oluyor

Evli bireylerde obezite oranının %74’e kadar yükselmesi, yaşam tarzı değişikliklerinin (örneğin, hareketsizlik ve evde yüksek kalorili yemek tüketimi) bir sonucu olabileceği belirtildi.

Serbest meslek çalışanları ve ev kadınları, obeziteye bağlı metabolik sendrom ve karaciğer yağlanması gibi hastalıklar açısından yüksek risk taşıyor.

Daha uzun süreli diyet yapan bireylerde, kilo verme başarısı artarken, yetersiz destek nedeniyle verilen kiloların geri alındığı gözlemlendi.

Konyalılar yemek alışkanlığından vazgeçer mi?

Bütün bu sonuçlardan elde edilen bilgiler doğrultusunda tavsiyeler şöyle sıralandı:

• Konya ve çevresine özgü yemeklerin sağlık dostu versiyonları hazırlanarak, enerji yoğunluğu azaltılmış tarifler önerilmeli. Örneğin, hamur işleri için tam buğday unu ve düşük yağ kullanımı teşvik edilmeli. Hayvansal yağ kullanımı azaltılmalı.

• Yemeklerle birlikte tüketilen sebze ve yeşillik miktarları artırılmalıdır. Böylelikle yüksek yağ ve karbonhidratın vücutta sindirimi kolaylaşacak ve antioksidan kapasite artıp yağ hücrelerinin olumsuz etkisinin azalmasına destek olacaktır.

Obezitenin diyabet, hipertansiyon, karaciğer yağlanması ve kardiyovasküler hastalıklar gibi riskleri artırdığı konusunda halkı bilinçlendirecek eğitimler düzenlenmeli. Belirli aralıklarla BKİ kontrolleri yapılmalı spor faaliyetlerine teşvik artmalı.

• Bireylere, verilen kiloların geri alınmasını önleyecek uzun vadeli alışkanlıklar kazandırılmalı. Bunun için sağlıklı yemek planları, düzenli egzersiz ve psikolojik destek programları birleştirilmeli.

• Katılımcıların diyetlerinde protein kaynaklarını artırmak için baklagiller, beyaz et ve az yağlı süt ürünleri gibi ekonomik ve erişilebilir seçenekler sunulmalı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *