Konya'nın köklü üniversitesi kanser tedavisi için akıllı ilaç üretecek

Konya'nın köklü üniversitesi kanser tedavisi için akıllı ilaç üretecek

Konya'nın köklü üniversitelerinden Selçuk Üniversite'si kanser tedavisinde kullanılmak üzere yan etkileri azaltılmış, akıllı ilaç araştırmalarına start verdiğini duyurdu.

Konya'nın en köklü üniversitesi olan Selçuk Üniversitesi, kanser hastalarına umut olacak yeni bir tedavi araştırmasının müjdesini duyurdu. Üniversitenin kanser tedavisinde yan etkileri azaltan 'akıllı ilaç' projesi, Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (COST) ve TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Picture background

İlaçlar Kanser Hücrelerini Hedef Alacak

Yeni bir ilaç yerine mevcut ilaçları hedefli hale getirerek yan etkileri azalttıklarını belirten proje yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, şunları söyledi:
"Yaklaşık 25 yıldan beri nano sepet dediğimiz küçük nano boyuttaki moleküler üzerine çalışmaktayız. Biyo uyumlu bir polimere bu nano sepetleri bağlayarak, ilacı yükledikten sonra bunları hedefli hale getiriyoruz. Hedefli ilaç, direkt olarak kanser hücresini hedeflemektedir."

Picture background

Proje Kabul Edildi

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yılmaz'ın yürütücülüğünü yaptığı 'Floresans Hyaluronik Asit-Kaliks[4]Aren Türevlerinin Sentezi, Altın Nanopartiküllere İmmobilizasyonu, Farklı Antikanser Ajanların Taşınmasında Kullanılması ve Antiproliferatif Özelliklerinin İncelenmesi' konulu TÜBİTAK projesi, COST tarafından kabul edildi.
Projeyle mevcut kanser ilaçları, hedefli hale getirilerek doğrudan kanser hücresine etki edecek ve insan vücudunda görülen yan etkiler minimuma indirilecek.

Picture background

"İlaç Doğrudan Kanserli Hücreye Gidecek"

Projenin detaylarını anlatan Prof. Dr. Yılmaz, kanser ilaçlarının yan etkilerini minimuma indirmeyi amaçladıklarını belirtti:
"Kanser kök hücrelerinin üzerinde çok sayıda anten dediğimiz reseptörler vardır. Hazırlayacağımız bu ilaç yüklü materyaller, bu reseptörlere takılarak kanser hücresi içerisine girecektir. Girdikten sonra da orada yavaş bir salınımla kanser hücrelerinin ölümüne sebep olacaktır. Akıllı denmesindeki sebep budur. Direkt kanser hücreyi hedeflemesinden kaynaklanmaktadır."

Picture background

Yaydığı Işık Sayesinde Odaklandığı Yer Tespit Edilecek

Mevcut kanser ilaçlarına eklenecek floresans sayesinde ilacın izlenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, "Hazırlayacağımız materyaller ışık yaydığından bir nevi GPS gibi. Molekülün hangi hücrede, nerede odaklandığını izleyebileceğiz. Bu ışık sayesinde hücredeki ölüp ölmediğini gözlemleyebileceğiz" dedi.
Sentez çalışmalarının Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi’nde yapılacağını belirten Yılmaz, biyolojik deneylerin ise Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Bahadır Öztürk ve ekibi tarafından gerçekleştirileceğini ifade etti.

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.