Koronavirüs testi nedir? Koronavirüs testi nerede yapılır?

Koronavirüs testi nedir? Koronavirüs testi nerede yapılır?

Koronavirüs testi nerede nasıl yapılır? Sağlık ocakları corona virüs testi yapar mı?

üm dünyada hızla yayılan koronavirüs ülkemizde de görülmeye başlandı. Sağlık Bakanı Koca koronavirüs kaynaklı ilk ölümü açıkladı. Vatandaşlar da koronavirüs testi nerede yapılır diye araştırmaya başladı. Hepimizin hasta olduğunda ilk gitti yer olan sağlık ocakları (corona virüs) koronavirüs testi yapar mı? Sağlık ocakları koronavirüs şüphelisi hastaları yönlendirebilir. Ülkemizde şu anda (corona virüs) koronavirüs testi yapan 25 devlet hastanesi bulunuyor. 

Dünya şu sıralar koronavirüs (corona virüs) belasıyla savaşıyor. Çin'in Wuhan kentinde başlayan salgın tüm dünyaya kısa sürede yayıldı. On binlerce enfekte olan hasta ve binlerce de ölü açıklandı. Gelen bilgiler koronavirüs salgının merkezinin Avrupa'ya taşındığı yönünde. 

Türk halkı da salgın nedeniyle zor günler yaşıyor. Milyonlarca kişi koronavirüs testi nerede yapılır diye sormaya başladı. Okullar ve sosyal alanlar kapanırken vatandaşlar da kendini eve hapsetti. Kendinde bir rahatsızlık görenler acaba koronavirüs mü bulaştı die şüphe eder hale geldi. Peki koronavirüs şüphesi duyan vatandaşlar koronavirüs testiyaptırabilir mi? Binlerce kişi koronavirüs testi nerede yapılır diye sorgulamaya başladı. Peki sağlık ocakları koronavirüs testi yapar mı?

Sağlık ocakları koronavirüs testi yapar mı?

Koronavirüs şüphesiyle sağlık ocağına başvurabilirsiniz ancak enfeksiyon hastalıklarının bulunduğu hastanelere başvurmak daha doğrudur. Öncelikle maske gibi temel önlemler alınıp, İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirimde bulunularak referans hastanelere sevkiniz sağlanır.

Coronavirüs testi nerede yapılır?

Corona virüsü için Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi genel olarak özel sağlık merkezleri tarafından yapılabildiği gibi bazı devlet hastanelerinde de gerçekleşmektedir. Koronavirüs testi yapan 25 devlet hastanesi bulunuyor.

Koronavirüs testi nasıl yapılır?

Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) adı verilen bir test ile teşhis konulur. Bu test sayesinde virüsün genetik parmak izi belirlenir. Koronovirüsü, birkaç farklı virüsün birleşmesiyle ortaya çıkmaktadır. Kolay yolla bulaşan bir hastalık değildir. Hastalığın bulaşması için birkaç virüse aynı anda maruz kalmak gerekmektedir. Corona belirtileri gösteren biri hastaneye gittiğinde burun ve boğaz örnekleri alınıyor. Örnek virüsün canlı kalmasını sağlayan bir yaşam ortamına yani “besi” ortamına alınıp labarotuvara gönderiliyor.

Herkes test yaptırabiliyor mu?

Her isteyen test yaptıramıyor. Test için korona belirtilerinin yanı sıra son 14 günde yurtdışında bulunmuş olmak ya da yurtdışından dönen biriyle temas etmiş olmak gerekiyor.

Koronavirüs testi ücretli mi?

Koronavirüs testi için hastadan hiçbir ücret alınmıyor.

Koronavirüs (Corona virüs) testi nerede yapılır? Hangi hastaneler koronavirüs testi yapar?

Adana Şehir Hastanesi

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Ankara Şehir Hastanesi

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Bursa Şehir Hastanesi

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Eskişehir Şehir Hastanesi

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Isparta Şehir Hastanesi

Kartal Dr. Lütfe Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İzmir Dr. Suat Ceren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Kayseri Şehir Hastanesi

Konya Meram Eğitim Araştırma Hastanesi

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Yozgat Şehir Hastanesi

Koronavirüs Covid-19 tanı kiti nedir?

Yurt dışında Koronavirüs için geliştirilen tanı testlerinden biri olan Covid-19 tanı kiti Ankara'da Ulusal Viroloji Laboratuvarı'nda geliştirildi. Kit, hemen hemen virüsün tespit edildiği tüm ülkelerde, halk sağlığı merkezlerinde kullanılmaktadır. Normalde 4 -120 saat arasında sonuçlanan tanı testi bu kit ile 90 dakikaya kadar düşürülmüştür. İlerleyen zamanlarda sürenin daha da düşürülmesi planlanıyor.

Ağızdan örnek alınıyor

Virüs özellikle üst solunum yoluna yerleştiği için nazofaringeal sürüntü örneği (ağız ve burun mukozası) alınıyor. Alınan örnek PCR adı verilen genetik inceleme için ilgili uzmanların bulunduğu laboratuvarlara gönderiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.