Öldürücü sıcaklarda ne yenir ne içilir; işte uzman önerileri
Uzmanlar tarafından, sıcak havanın ve yükselen nem oranlarının özellikle yaşlılar, hamileler, çocuklar ve kronik hastalığı bulunanlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiği açıklandı.
SIVI KAYBINA DİKKAT
Sıvı kaybının önlenmesi, güneşten korunma, dengeli beslenme ve serin ortamlarda bulunma gibi önlemlerle riski büyük ölçüde azaltmanın mümkün olduğu belirtildi.
GÜNDE EN AZ 3 LİTRE SU İÇİLMELİ
Aşırı sıcaklarda kaybedilen su ve mineralleri dengelemek için günde en az 2,5-3 litre su içilmesi tavsiye edildi.
ÇAY KAHVA SINIRLANDIRILMALI
Uzmanlara göre, çay, kahve ve gazlı içeceklerin tüketiminin sınırlandırılması, bunun yerine ayran ve maden suyu gibi mineral desteği sağlayan içeceklerin tercih edilmesi öneriliyor.
SU ORANI YÜKSEK BESİNLER YENMELİ
Güneş ışınlarının etkisinin en güçlü olduğu 11.00 ila 16.00 saatleri arasında mümkün olabildiğince dışarı çıkılmaması öneriliyor. Yanı sıra, beslenme alışkanlığının hava sıcaklıklarına göre düzenlenmesinin önemine işaret ediliyor.
İŞTE AŞIRI SICAKLAR KARŞISINDA YAPLMASI GEREKENLER
Uzmanlara göre aşırı sıcak havalarda ağır, yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmalı, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalı.
Öğünler, küçük porsiyonlar halinde ve sık aralıklarla tüketilmeli. Salatalar ile karpuz, kavun gibi su oranı yüksek besinler özellikle tercih edilip tüketilmeli.
Aşırı sıcak ve nemli havalarda yapılan egzersizler vücudu zorlayabilmekte ve kalp üzerinde aşırı yük oluşturabiliyor. O yüzden ağır egzersizler önerilmiyor. Fiziksel aktivitelerin olabildiğince azaltılması da öneriler arasında yer alıyor.
Ya da fiziksel aktiviteler sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde yapılması gerekliliğine dikkat çekiliyor.
Egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında yeterli miktarda su tüketilmesinin önemi vurgulanıyor.
Fotoğraf: İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.