Parkinson hastalığı artık tarih olacak
Kudüs İbrani Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Parkinsan hastalığını (PH) en erken aşamalarında, yani fiziksel semptomların başlamasından yıllar önce tespit eden çığır açıcı bir kan testi geliştirdi.
Araştırmayı yürüten bilim insanları, testin Parkinson hastalığının erken teşhisinde devrim yaratabileceğini, zamanında müdahalelerin ve hasta sonuçlarının iyileştirilmesinin önünü açabileceğini söyledi.
Beyni esir alan hastalık
Parkinson, beyindeki sinir hücrelerinin zaman içinde kaybedildiği ilerleyici bir nörolojik durum. Bu da hareketin kontrolünde önemli bir rol oynayan dopamin kimyasalının azalmasına yol açıyor.
The Times'ın 80 sterline mal olduğunu bildirdiği bu yeni test, Parkinson hastalarında biriken, tekrarlayan bir RNA dizisine odaklanarak kandaki transfer RNA parçaları olarak bilinen küçük genetik materyal parçalarını analiz ediyor.
Covıd-19 salgınındaki PCR teknoloji kullanılıyor
Araştırmacılar, bu biyobelirteçler arasındaki oranı ölçerek testin son derece doğru, zararlı olmayan, hızlı ve uygun fiyatlı bir teşhis aracı sunduğunu ve hastalığın seyrini değiştirebilecek erken müdahaleler ve tedaviler için umut sağladığını söyledi.
Parkinson hastalığını anlamada büyük bir ilerleme
Çalışmayı yöneten Kudüs İbrani Üniversitesi'nden Prof Hermona Soreq, “Bu keşif, Parkinson hastalığını anlamamızda büyük bir ilerlemeyi temsil ediyor ve erken teşhis için bir araç olarak basit, minimal invaziv bir kan testi sunuyor. TRF'lere odaklanarak, hastalığın en erken aşamalarında meydana gelen moleküler değişikliklere yeni bir pencere açtık” diye konuştu.
Parkinson's UK araştırma direktörü Prof David Dexter ise şunları söyledi: "Bu araştırma, Parkinson için biyolojik bir belirteç arayışında keşfedilecek yeni bir açıyı temsil ediyor. Bu durumda belirteç kanda tanımlanabilir ve ölçülebilir, bu da onu Parkinson için gelecekte hasta dostu bir tanı testi için cazip kılmaktadır. NTV
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.