Sağlık Bakanı'nın "hayvan deneyleri" açıklaması Türkiye'deki deney hayvanlarını gündeme getirdi
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu İstanbul'da Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin açılış töreninde konuştu.
Bakandan hayvan üzerinde yapılan deney açıklaması
"Üreten Sağlık Modelimizi hayata geçiriyoruz" dedi ve "Sağlığın, bilim ve teknolojisinin gelişmesine öncülük ediyoruz. Bugün akciğer kalp makinasının üretimi için hayvan deneylerinin üçüncüsünü yaptık. Çok yakın zamanda insanlarımızın hizmetine sunacağız." diye konuştu.
Bakan Memişoğlu'nun konuşmasındaki hayvan deneyi ifadesi dikkat çekti.
Türkiye'de her yıl 266 bin hayvan deneylerde kullanılıp uyutuluyor
Bir grup hayvan hakları savunucusunun bir araya gelerek kurduğu 'Deneye Hayır Derneği'nin kurucularından veteriner doktor Burak Özgüner'in daha önceki açıklamalarına göre her yıl Türkiye'de 266 bin hayvan deneylerde kullanılıyor.
Özgüner'in açıklaması şöyle: "Her yıl Türkiye'de 266 bin hayvan deneylerde kullanılıyor. Bilimsel makaleler ve veriler hayvanlarla yapılan deneylerin büyük bir avantaj olmadığını artık bunun yerine bilgisayar üzerinde yapılan deneylerin çok daha etkili olduğunu ortaya koyuyor. Hayvan ve insan arasında büyük farklılıklar var metabolizmasi farklı, fizyolojisi farklı. Aslında deneylerde hayvan kullanılmasınin temel amacı tip ve ilaç endüstrisinin kendisini temize çekme çabası."
130'un üzerinde deney merkezi var
Daha önceki açıklamasında 130'un üzerinde deney merkezi olduğunu vurgulayan Özgüner, kızartılmış yağın solunum yolu üzerindeki etkisini incelemekten, sağlıklı hayvanların kemiklerini kırarak yapılan de neylere kadar büyük vahşetlerin yaşandığını belirtiyor: "Bunlar çoğunlukla akademisyenlerin kendi araştırmaları için yapılıyor. Yani kendi kariyerleri uğruna bilim dünyası için şart olmayan hayvan deneyleri yapıyorlar."
Aynı açıklamasında, eğitim kurumlarında ve şirketlerde yer alan etik kurumların da sorunlu olduğunu ifade eden Özgüner, "2004 yılında değişen Hayvanları Koruma Kanunu'na göre içerisinde hayvan deneyi yapılan her kurum ve şirkette etik kurul olması gerekiyor. Bu etik kurullar içerisinde de mutlaka bir hayvan hakları derneği temsilcisinin yer almalı. Ancak ilgisiz derneklerden üyelerin 'sivil toplum üyesi' sıfatıyla bu kurullarda yer aldığını görüyoruz. Bir etik kurulda hayvan hakları derneği üyesi yerine Kuyumcular Derneği üyesinin olduğunu bile gördük” ifadelerine yer veriyor.
Hayvanlara deney eziyeti
Özgüner, gündemlerindeki ilk konunun tip ve veterinerlik öğrencilerinin derslerde vicdani ret hakkı olduğunu belirtiyor: "Ben üniversitedeyken çok kötü şeylere şahit oldum. Sırf eğitim için, gerekli olmayan hayvan deneyleri uyguluyorlar. TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu'nda sunum yaparak bu konuyu gündeme getirdik."
Fotoğraf: NTV
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.