Sirkadiyen beslenme

Sirkadiyen beslenme

Balcı, "Diğer diyet türleri ile aralarındaki en temel farklılık; sirkadiyen beslenmede gıda kısıtlaması ve yasaklanmasının olmamasıdır. Sirkadiyen beslenmenin esas odak noktası; besinlerin içerdiklerinden ziyade, besinlerin tüketildikleri zaman dilimidir" dedi

Sirkadiyenin, "circa" (yaklaşık) ve "dies" (gün) kelimelerinin birleşiminden oluştuğunu belirten Arş. Gör. Eda Balcı, sirkadiyen beslenmenin püf noktaları ve hangi saatlerde yenmesi gerektiğine dair konuştu. Eda Balcı, “Kısaca sirkadiyen, vücudun bir gün içerisinde gerçekleştirdiği fizyolojik, psikolojik ve hormonsal süreçlerin toplamı ile oluşan vücut ritmidir. Sirkadiyen ritmi, organizmanın biyolojik saati olarak tanımlayabiliriz. Vücudumuzun işlevlerinin düzenli bir şekilde işleyişini ifade eder. Sirkadiyen ritmin bir parçası olarak, uyku-uyanıklık döngüsü, hormon salınımı, metabolik aktiviteler, kişisel performans, kalp hızı ve kan basıncı örnek olarak verilebilir” dedi.

"ODAK NOKTASI: İÇERİK DEĞİL ZAMAN"

Sirkadiyen beslenmenin bilindik diyet türlerinden daha farklı olduğunu söyleyen Balcı, “Diğer diyet türleri ile aralarındaki en temel farklılık; sirkadiyen beslenmede gıda kısıtlaması ve yasaklanmasının olmamasıdır. Sirkadiyen beslenmenin esas odak noktası; besinlerin içerdiklerinden ziyade, besinlerin tüketildikleri zaman dilimidir” şeklinde konuştu.

"HER GÜN AYNI SAATTE YEMEK YENMELİ"

Sirkadiyen beslenmenin vücudun doğal döngüsüne ayak uydurmayı ve bu düzenin de dışına çıkmamayı gerektirdiğini söyleyen Balcı, bu beslenme düzenine uygun olarak yaşamak için ilk olarak doğru beslenme düzenine de sahip olmanın önemli olduğunu belirtti. Sirkadiyen beslenmede, oluşturulan beslenme düzenine göre, her gün aynı saatlerde yemek yenmesi gerektiğinin altını çizen Balcı, “Özellikle yeni başlayanlar için 3 ana ve 2 ara öğün önerilmekte ve bu öğünlerin sebzeler, sağlıklı yağlar, lifli gıdalar ve yüksek proteinli gıdalardan oluşması tavsiye edilmektedir” bilgisini aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.