Türk bilim insanın büyük başarısı: Öldürücü kenelere karşı sprey üretti

Türk bilim insanın büyük başarısı: Öldürücü kenelere karşı sprey üretti

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Saygın, öldüren keneye karşı ilaç geliştirdi. Sprey insanları kenelerin öldürücü etkisinden koruyor.

Kene uzmanlarca "çok önemli bir vektör, yani hastalık taşıyıcı olan bir eklem bacaklı" olarak tarif ediliyor. Dünyada 900'den fazla kene çeşidi bulunuyor, Türkiye'de bilinen kene türü sayısı 35.

KENELER ÖLDÜRÜCÜ

Kenelerin üreme potansiyelleri çok yüksek. Bir kene 10 bini aşkın yumurta bırakabiliyor. Konakları konusunda seçici değildir, bulabildiği tüm hayvanlardan kan emiyor ve öldürücü etkisi çok yüksek.

KENELER NASIL HASTALIK YAYIYOR?

Keneler ömürleri boyunca üç kez kan emiyorlar. Larva, ara dönem nimf ve erginliğe geçiş dönemlerinde.

Keneler insanları ısırdıklarında sivrisinek gibi acı vermiyor ve hissedilmiyor.

KKKA vakaları ve ölüm haberleri bir çok bölgeden geliyor. Kene için en ideal ortamlar yükselti, nem oranı, ısı ve uygun konaklama.

KENEYLE MÜCADELE MÜMKÜN MÜ?

Keneleri tamamen yok edilemiyor. Çünkü üreme potansiyelleri çok yüksek. Yaşam alanları çok geniş. Yaban hayatının bulunduğu her yer yaşam alanı. Kenelerin konak yelpazesi çok geniş. Sığır, koyun, keçi gibi evcil hayvanların dışında, her tür hayvana da tutunabiliyorlar. Dolayısıyla bunlara müdahale şansınız çok azalıyor.

KENELERİN YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR

Sağlık Bakanlığı'na göre KKKA, kenenin tutunması veya bununla temas sonucu bulaşıyor. Ayrıca virüslü hayvanların veya hasta insanların kan, doku, vücut sıvılarına korunmasız temas sonucu da bulaşabiliyor. Hastalık virüsün alınma şekline bağlı olarak 1-14 gün sürebilen kuluçka döneminden sonra ateş, halsizlik, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı-kusma, ishal, yüzde ve gözlerde kızarıklık, deri döküntüsü gibi şikâyetlerle kendini gösteriyor.

TÜRK BİLİM İNSANI KENE SPREYİ GELİŞTİRDİ

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Saygın, öldüren keneye karşı ilaç geliştirdi.

Bir AR-GE çalışması olan Ürün Süleyman Demiral Üniversitesi Göller Bölgesi Tekno Kent bölgesinde geliştirildi. Sprey şeklinde ve geliştirilen ürün vücudun her alalına uygulanabiliyor. Ürünün aroma terapik özelliği de bulunuyor. Sprey son derece etkili.

TÜRK BİLİM İNSANIN DÜNYA ÇAPINDAKİ BİR BAŞARI

Bilim insanı olarak dünya Prof. Dr. Mustafa Saygın, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede ürünün uzun yılların çalışmasının bır sonucu olduğunu belirtti. Her zaman insanlığa faydalı olmak için çaba gösterdiklerini belirten Prof. Dr. Saygın, Kene spreyinin de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı son derece etkili olduğunu belirtti. "Amacımız insanı yaşatmak ve onu olası bütün tehlikelerden korumak" diyen Prof. Dr. Saygın, kenelerin özellikle son yıllarda çok sayıda insanımızın hayatını aldığına dikkat çekerek, bu spreyin Türkiye'de bulunduğu belirtilen bütün keneleri kovucu özelliği olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Saygın, spreyin insan ve doğayı olumsuz etkileyecek bir yan etkisi bulunmadığına da dikkat çekti. Sprey her yaş gurubu için de uygun.

SPREYE İLGİ OLDUKÇA YÜKSEK

Şirketin Satış ve Pazarlama Direktörü Ahmet Karakuş da spreye olan ilginin yüksek olduğunu belirterek, "Ülkemizin değerli bilim insanları, hocalarımız bu spreyi geliştirdi. Dünyada örnek bir başarıya imza atıldı. Spreye ilgi de oldukça yoğun. Çünkü kullanımı kolay. Ayrıca satış sırasında gerekli bilgilendirmeler de yapılıyor. Vatandaşımızın kafasında herhangi bir soru işaret bırakmıyoruz. Çünkü biz sağlık sektöründe çalışıyoruz. Ülkemizin her yerinden siparişler alıyoruz. Son günlerde yurtdışından da siparişlerimiz olmaya başladı. Bu bizi ziyadesiyle sevindiriyor. Amacımız insanları insani bir dokunuş. Böyle şeylerin maddi karşılığı olmaz. Yaşam bizim için kutsal bir değer" dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi AR-GE çalışması sonrası geliştirilen kene kovucu sprey, son derece etkili. Uygulaması kolay olan spreyin kullanımı ve etkileri ile ilgili bilgilendirmeler de Üniversite tarafından yapılıyor.

Kaynak:Abdulğani ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.