KONYA HABER
Konya
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3417 %0,30
48,7129 %0,51
4.852,97 % 0,30
Ara
BBN Haber Sağlık Türkiye'nin yerli tropikalleri

Türkiye'nin yerli tropikalleri

Aroması ve lezzetiyle dikkati çeken fiyatlarıyla da cep yakan tropikal meyveler, üreticisinin yüzünü güldürürken , ülkenin çeşitli bölgelerinde bu ürünleri raflarda görenler ise ardını dahi bilmedikleri bu ürünleri meraklı gözlerle süzüyor

Okunma Süresi: 2 dk

Akdeniz bölgesinde muz ve avokadoyla başlayan üretime zamanla longan, mango, Güney Amerika ve Güney Asya kökenli liçi (lychee), papaya, ejder meyvesi, guava, kahve ve çikolata meyvesi eklendi. Artık ülkemizde 30 kadar tropikal meyve yetiştirmek adına deneme çalışmaları sürüyor. Zincir marketler vasıtasıyla Antalya ve Mersin bölgesinden yurdun dört bir yanına dağılan bu meyveleri raflarda görenlerin kimisi tadını merak edip bu ürünleri deneme fırsatı buluyor kimi de adını dahi bilmediği bu ürünleri meraklı gözlerle süzüp, fiyatlarına burun kıvırarak yanından geçip gidiyor. 

 

İşte aroması ve lezzetiyle dikkati çeken bazı tropikal meyvelerimiz…

Guava: Gen merkezi Güney Amerika ve batı Hindistan olan Türkiye’de Mersin'de guava meyvesi hoş kokusu ve aroması ile meyve suyunun yanı sıra reçel, tatlı ve turşu üretiminde kullanılıyor.

 

Papaya: Ana vatanı Güney Meksika ve Orta Amerika olan papayanın Mersin ilinde üretimi yapılıyor. Meyve, kızartma, tatlı ve kuru haliyle ya da çiğ olarak tüketilebiliyor.

 

Karambola: Yıldıza benzeyen görüntüsünden dolayı yıldız meyvesi olarak bilinen karambola, vitamin değerleri açısından oldukça faydalı. Portakal ve greyfurt karışımı bir lezzete sahip olan meyve, kabuğu dahil bütün halde tüketilebiliyor.

 

Ejderha Meyvesi: Anavatanı Vietnam olan ve Türkiye’de ejderha meyvesi olarak bilinen pitaya, Türkiye’de ilk defa Mersin’de üretildi. Şarap, dondurma ve gıda boyası olarak kullanımı oldukça yaygın.

 

Hint ayvası: Anavatanı Tropik Amerika bölgeleri ama aynı zamanda Pakistan, Hindistan ve Filipinler’de de yaygın olarak yetişen Hint ayvası, Türkiye'de Antalya ve Alanya illerinde yetiştiriliyor.

 

Longan:  Antalya ilinde yetiştirme denemelerinde olumlu sonuçlar alınan longan Güney Çin'e ait yerel bir tropikal olan meyveye Endonezya ve Güneydoğu Asya'da rastlamak mümkün.

 

Gojyberry: Kurt üzümü diğer adıyla Goji Berry'nin anavatanı ise Tibet. Tadı kiraz ve yabanmersinine benzeyen kurt üzümü genellikle kurutularak ya da goji suyu olarak tüketiliyor ve Antalya’da üretiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *