BOZKÜRT: Ülkücü Kürtlerin Saklı Kalmış Hikâyesi yayımlandı
Türkiye, bölücü terörün sona erdirilmesi yönünde kritik adımların atıldığı, PKK’nın fesih kongresine hazırlandığı bir döneme tanıklık ederken, bu tarihi eşikte yayımlanan Bozkürt, önemli bir boşluğu dolduruyor. Gazeteci Kamuran Akkuş’un editörlüğünü üstlendiği kitabın yeni baskısının önsözü, dikkat çekici bir tarihte – Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan yaptığı silah bırakma çağrısının kamuoyuna açıklandığı 27 Şubat 2025’te – kaleme alındı. Kitabın yazarı gazeteci-yazar Dinç, “PKK sonrası” sürece ışık tutan bu önsözde şu çağrıyı yapıyor:
“Şimdi artık ‘Bozkürtler’ için; o çekildikleri köşelerden çıkma, tahrip olan ilişkileri, zihinleri, duyguları, müşterek gelecek hayallerini yeniden onarma zamanı. Yeni dönemde ‘Bozkürtler’, her iki halkı da çok iyi tanıyan uzmanlar olarak gerçek birer tutkal olacaktır.”
Bozkürt, Alparslan Türkeş’in kurucusu olduğu MHP’nin ve Ülkücü Hareket’in içinde yer almış, Devlet Bahçeli ve Muhsin Yazıcıoğlu gibi liderlerle yolları kesişmiş Kürt ve Zaza kökenli kadroların hikâyelerini merkeze alıyor. 50’yi aşkın Ülkücüyle yapılan kapsamlı görüşmelere ve titiz arşiv taramalarına dayanan bu çalışma, Türk milliyetçiliğini benimseyen Kürt bireyleri çok boyutlu bir perspektifle ele alıyor.
Tarihi nitelikte birçok belge ve fotoğrafın da yer aldığı eserde, 12 Eylül öncesi ve sonrası dönemler boyunca Ülkücü Hareket’e katılan Kürtlerin yaşadığı mücadeleler, katkılar ve tanıklıklar detaylı biçimde aktarılıyor. Röportajlar ve birinci elden anılar, çalışmayı yalnızca tarihsel değil, aynı zamanda insani bir derinlikle de zenginleştiriyor.
Ziya Gökalp’tan başlayarak, ideolojik yönelimleriyle tarihsel birer figüre dönüşmüş çok sayıda ismin izini süren Bozkürt, hem akademisyenlere hem de meraklı okurlara hitap eden güçlü bir anlatı sunuyor. Kitapta şu gibi çarpıcı sorulara yanıt aranıyor:
"Türkeş’in Kürtlere ve Alevilere hitaben çıkardığı gazetenin ismi neydi, kimler yazdı? Abdüsselam Barzani’yi astıran Osmanlı valisi aynı zamanda ünlü bir edebiyatçı mıydı? Bu kişinin Ziya Gökalp ile nasıl bir bağı vardı? Hormek Aşireti lideri Mehmet Şerif Fırat, Kürtlerin aslında Türk olduğunu savunduğu eserini neden kaleme aldı, nasıl ve neden öldürüldü? Ülkücü Hareket içerisinde yetişip topluma katkı sunmuş Kürt siyasetçiler ve aydınlar kimlerdi? Akrabaları dağa çıkan ama kendisi BBP saflarında kalan “Bozkürtler” kimlerdi? Bazı Kürt ve Zaza bireyler neden Ülkücü Hareket’e katıldı, ne oldu da Türkeş’in en sadık yol arkadaşları haline geldiler?"
Ülkü Ocakları’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki kuruluş süreçlerinden, 1975 yılında Diyarbakır’da bir tankın üzerine çıkarak miting yapan Başbakan Yardımcısı Türkeş’in arşiv belgelerine kadar pek çok ilk kez yayımlanan detayla dikkat çeken Bozkürt, ideolojiler ve kimlikler arasında sıkışmış bir tarihsel gerçekliği gün yüzüne çıkarıyor.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.