Kızılay'dan Kültür Sanat'a da taze kan: Anadolu'nun kadim renkleri Gazetecilerin kaleminde ölümsüzleşti

Kızılay'dan Kültür Sanat'a da taze kan: Anadolu'nun kadim renkleri Gazetecilerin kaleminde ölümsüzleşti

Bi Dünya Anadolu, birbirinden değişik sebeplerle Türkiye topraklarına gelmiş, burada kendilerine yerleşik bir hayat kurmuş, farklı kültürlerden insanların ilginç hikâyelerini gazetecilerin gözünden belgesel tadında ortaya koyuyor.

Kızılay, kurulduğu günden bu yana ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında "İyiliğin gücüyle birey ve toplumun dirençliliğini arttırmak, insan onurunu korumak ve ızdırabını dindirmek için çalışmak." şiarıyla ihtiyaç sahibi her bireyin yanında.

Ülkemizde ve dünyada başta kırılgan birey ve topluluklar olmak üzere bireysel ve toplumsal dirençliliği arttırmak, istisnasız her insanın onurlu yaşam hakkına riayetle ihtiyaç duyulan her yerde insan ızdırabını dindirmek için harekete geçmek, insaniyetperverlik temelinde savunuculuk faaliyetleri gerçekleştiriyor

"Herkes için esenlik ve güvenli yaşam."

Gerek afet ve acil durumlarda gerekse olağan zamanlarda dirençlilik kazandırıcı faaliyetler ve insani yardımlarda bulunmak suretiyle bütün insanların insanca yaşamasını temin etmek amacıyla gecesini gündüzüne katıyor.

Kültür sanat dünyasına taze kan

Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Genel Sekreter Murat Ellialtı yönetiminde Kızılay ülkemizin kültür tarihine hem ışık tutuyor, hem de adeta taze kan oluyor.

Kızılay kütür sanat alanında Kızılay akademi olarak yepyeni eserlere imza atıyor. Son olarak Bi'Dünya Anadolu: Gazetecilerin Gözünde Yerleşik Göç Hikâyeleri adlı Bellek-Sözlü Tarih eseri okuyucuyla buluştu. Kitabın editörlüğünü Doç. Dr. Safure Cantürk yaptı.

Kitap farklı göçmen gruplarının hikâyelerini o dönemdeki sosyolojik gerçekliklerle birlikte gazetecilerin bakış açısı ve kaleminden ele alıyor. Kitapta, farklı zamanlarda, farklı şekillerde ve çoğu acı dolu yolculuklarla Anadolu'ya sığınmış, burayı kendisine vatan yapmış, yaşadığı yere artık kopmaz bağlarla bağlanmış insanlarım birinci ağızdan acılı ama coşku verici, özellikle Anadolu'nun tarihsel ev sahipliği, insanlara yuva olmaklığı yer alıyor.

Bi'Dünya Anadolu, insanların Anadolu ile oluş, varoluş ve kendilik hikâyelerine odaklanıyor. Bu hikaye aslında ismi ile müsemma Anadolu'nun da kendini çoğalttığı iç göçünün de hikâyesi niteliğinde.

Bi'Dünya Anadolu okuyucu için adeta bir ayna!

Kitabı edinmek veya e-kitap olarak okumak için:

Kitaplar | Türk Kızılay Akademi

Kitabın arka kapak yazısı:

Anadolu… Üzerinde her gün dört ayrı mevsimin yaşandığı bereketli topraklar… Tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri…

Binlerce yıllık kadim medeniyetlere ev sahipliği, imparatorluklara başkentlik yapmış; 72 milletin bir arada yaşayageldiği Anadolu, dünyanın yedi iklim dört bucağından envaitürlü kültürleri buluşturuyor, onlara ev sahipliği yapıyor. Çok kültürlü yapısı, köklü tarihsel birikimi ve bu birikimin çeşitliliğiyle Anadolu tarih boyunca insanlığın hem buluşma hem de kaynaşma noktalarından biri olmuş, göçmenlere ev sahipliği yapma konusunda hep başı çekmiştir.

Elinizdeki kitap, birbirinden değişik sebeplerle Türkiye topraklarına gelmiş, burada kendilerine yerleşik bir hayat kurmuş, farklı kültürlerden insanların ilginç hikâyelerini konu ediniyor. Her bir kahramanın hikâyesini, gazetecilik mesleğinde yılların deneyimine sahip kalemlerden okuyoruz.

Bu hikâyeler, Anadolu’nun binlerce yıldır olduğu gibi hâlen insanlığın sığınabileceği güvenli bir liman olduğunu bir daha ve güçlü bir şekilde ortaya koyuyor.

Kaynak:Ali Ulurasba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.