Konya’da 8 bin 600 yıllık ekmek bulunmuştu! 2024’ün en önemli keşifleri arasına girdi
Konya binlerce yıllık tarihi ve onlarca medeniyete merkez olması sebebiyle insanlık için önemli bir merkez olarak öne çıkıyor. Selçuklu, Bizans ve nicelerine önemli başkent olarak hizmet eden Konya, Çumra ilçesindeki Çatalhöyük kazı alanıyla insanlık medeniyetinin ilk yüzyıllarını gün yüzüne çıkarıyor.
Tarihteki İlk Ekmek Konya’dan Çıkmış Olabilir Mi?
Bu kapsamda kazıların başladığı tarihten on yıllar sonra Çatalhöyük’te tarihi bir keşif daha yapıldı. Çatalhöyük Neolitik yerleşimindeki bir fırında, yaklaşık 8 bin 600 yıl öncesine tarihlenen ekmek kalıntıları bulundu. Büyük ölçüde tahrip olmuş fırının çevresinde, buğday, arpa, bezelye tohumlarıyla birlikte, yiyecek olabileceği değerlendirilen avuç içi büyüklüğünde bir kalıntıya rastlandı. Yapılan analizlerde kalıntının mayalanmış ekmek olduğu belirlendi.
Çatalhöyük Kazısı Başlayalı Yıllar Olmasına Rağmen Keşfedilecek Hazineler Barındırıyor
Arkeolojiyi insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye'de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulan arkeoloji oluşumu Arkeofili'nin de 2024’ün en önemli arkeolojik keşifleri listesine 8 bin 600 yıllık ekmek ile girmeyi başaran Çatalhöyük henüz keşfedilmeyen yönleriyle ilerleyen yıllarda da tarih severleri büyüleyeceğe benziyor.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.