Konya’da ilk insanlık döneminden kalan 14 hektarlık kent
Birçok medeniyete ve insanlığa ev sahipliği yapmış olan Konya, ilk insanlıktan kalan tarihine sahip çıkıyor. Konya’nın Çumra ilçesi sınırları içinde bulunan Çatalhöyük Neolitik Kenti, insanlığın ilk yaşamlarından izler taşıyor. İnsanlığın gelişiminde önemli bir evre olan yerleşik hayata geçiş, tarım başlangıcı ve avcılık dönemine ait kalıntılar hala bu alanda bulunuyor.
Çatalhöyük Neolitik Kent, Anadolu Platosu’nda yaklaşık 14 hektarlık bir alan üzerinde yer alıyor. İki höyükten oluşan bu alanın Doğu Höyüğü, MÖ 7400 ve 6200 yıllarında Batı Höyüğü ise MÖ 6200 ve 5200 yıllarına aittir. Bu tarihi süreç, Çatalhöyük’ün coğrafyada 2000 yıldan fazla bir süredir var olan köylerden kentsel hayata geçiş sürecinin barındırıyor.
Konya’nın tarihi miras listesinde gözde olan Çatalhöyük, içlerine çatılardan girilen, birbirine bitişik evler ile sokağı olmayan yerleşim yerinden oluşuyor. Benzersiz yerleşim yerine sahip olan Çatalhöyük Neolitik Kent, görenlerini yüzyıllardır kendine hayran bırakıyor. Her bir köşesi ayrı bir tarihi izle dolu olan Çatalhöyük, insanlık tarihinin soluğunu aldırıyor.
Konya’da bulunan bu alan birçok yaşama ev sahipliği yaptı. İnsanlıklardan geriye kalan sanat ve kültürler kalıntıları tarihi anılarla Çatalhöyük’ün dört bir yanını sarıyor. Bu tarihi izlerin bulunduğu Çatalhöyük Neolitik Kenti, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki yerini aldı.
Çatalhöyük Neolitik Kentine, birçok ülkeden ve şehirden ziyaretçiler geliyor. Bu tarihi havayı iliklerine kadar yaşatan kenti merak edenler, Konya’nın Çumra İlçesine bekleniyor.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.