Hz. Muhammed’e Hicret için izin verilen üç beldeden biri Konya'mıydı? Kente verilen isimlerin anlamları sırlarla dolu

Hz. Muhammed’e Hicret için izin verilen üç beldeden biri Konya'mıydı? Kente verilen isimlerin anlamları sırlarla dolu

Konya Anadolu’nun merkezinde tarihte birçok önemli olayların merkezi ve baş tanığı oldu. Peki İslam peygamberi Hz. Muhammed’e Hicret için izin verilen üç beldeden biri miydi? Konya'nın kaç ismi var? Bu isimleri ne anlama geliyor? İşte ayrıntılar...

Konya, tarihsel kaynaklarda birçok isimle anıldı. Bu isimlerin ilgin ve ilginç olduğu kadar sırlarla da dolu.

Konya'nın bilinen ilk adı: İkkuwaniya

Konya, beş bin yıl önce Luvi kavmiyle ilk adını Luvilerin ülkesi anlamındaki İkkuwaniya’dan aldı.

Klasik çağda yeni isim

Konya, Klasik Çağ’da İkonion olarak tarihe geçerken Frigler döneminde Kawania, Grek-Roma kaynaklarına göre Iconıum (ikonyom) oldu.

Arapların Konya'sı

Araplarda ise El-Koniya olarak andılar Konya'yı.

Emin belde

Konya ayrıca “Belde-i Emin”, “Daru’l Huzur”, “Belde-i Muhayyere”, “Aziz Şehir”, “Kutlu Şehir”, “Kutup Şehir” gibi sıfatlarla anıldu.

Konya isimleriyle de zengin bir kültür kaynağı olarak karşımıza çıkmakta.

Konya bölgesi

Konya bulunduğu bölge itibariyle geçmişten günümüze birçok toplumun yolculuklarında uğradıkları, konakladıkları ya da transit geçiş yapılan bir yer oldu.

Konya Anadolu’nun merkezinde tarihte birçok önemli olayların merkezi ve baş tanığıydı.

İslam peygamberi için Konya

Konya'nın İslam Peygamberi Hz. Muhammed’e Hicret için izin verilen üç beldeden biri olduğu iddia edilmekte.

Ön Asya’da kurulan ilk Türk devleti Selçuklunun başkenti olan Konya, Osmanlı’ya tuğ veren, kös gönderen, hil’at giydiren uç beyi tayin eden şehir olarak da tarihteki yerini geliştirerek koruyor.

Konya Tükçe'nin başkenti

Karamanoğlu Mehmet Bey’in Türkçe’den başka dil kullanılmamasına ilişkin fermanıyla Türkçenin Başkenti olarak anılan bir şehir. Konya ayrıca Mevlana'nın, Nasrettin Hoca’nın şehri..

Konya, birçok medeniyetin, devletin, toplumun ayak izlerini taşıyarak günümüzdeki halini almış. Tespit edilebilmiş en eski yerleşime göre Çatalhöyük’ten günümüze uzanan bir yolculuğun izlerini taşımakta. M.Ö. II. Bin yılda Konya-Karahöyük’te olduğu düşünülen Puruşhanda Krallığı ve Lukkavaniya’nın ardından Hitit Devleti’nin tarih sahnesine çıkmasıyla Konya bölgesi, Hititlerin yönetimine geçmiş. Baktığımızda Konya ve çevresi geçmişinde Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Büyük İskender, Helenistik Dönem, Galat Dönemi, Bergama Krallığı Dönemi, Roma Dönemi, Sasani ve Emevîler Dönemi, Bizans Dönemi, Selçuklu Dönemi, Osmanlı Dönemi ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti döneminin yaşanmışlıklarına sahip

Konya İslamiyet öncesi dönemlerin bıraktığı kültürel miraslar ve ardından Selçukluların merkezi teşkilatı, Osmanlı’nın önemli eyalet merkezlerinden biri olmasıyla tarihi ve kültürel değerlere sahip oldu. Bu değerlerle geçmişten gelen dindar-muhafazakar kimliği günümüze taşıyor.

Evliyalar şehri

Konya’nın bu şekilde bir kimlik kazanmasında ve anılmasında nebilerin ve evliyaların şehri olarak anılmasının da payı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.