Türkiye'nin en büyük 2 camisi nerededir?

Türkiye'nin en büyük 2 camisi nerededir?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıkladığı son verilere göre Türkiye’de toplamda 89.817 cami var. Ülkemizde en çok cami İstanbul’da en az cami ise Tunceli’de yer alıyor. Peki en büyük camileri hangileri? Gelin haberimizde inceleyim...

Camiler, müslümanlar için adeta birer manevi sığınak rolündeki camiler çoğumuzun çocukluk arkadaşlarıyla unutulmaz yaz tatilleri geçirdiği ve ilk surelerini ezberlediği yürekleri ısıtan bir mekan olarak karşımıza çıkıyor. Gelin birlikte Türkiye’deki camilerle ilgili istatistiklere göz atalım:

Türkiye'de toplamda 89 817 cami bulunuyor Türkiye'de camilerin yüzde 27'si Karadeniz Bölgesi'nde, yüzde 17'si İç Anadolu, yüzde 14 Marmara, yüzde 12'si Ege, yüzde 9'u Güneydoğu Anadolu'da. Türkiye’de en çok cami olan illerimiz ise İstanbul, Konya, Ankara, Samsun ve Kastamonu olarak göze çarpıyor.


Türkiye’deki en büyük iki cami ise şu şekildedir:

Çamlıca Camii - İstanbul

2019 yılında yapımı tamamlanan, 63 bin kişilik kapasiteye sahip Çamlıca Camii, 6 minaresiyle dikkat çekmektedir. Dünyanın en büyük camileri arasında yer alan ve Türkiye'nin en büyük camisi olan bu yapı; İstanbul Çamlıca Tepesi'nde, eski TV ve radyo antenlerinin oluşturduğu kötü görüntünün ortadan kaldırılmasıyla inşa edilmiştir.

amlica-cami-001.png

Camiinin kubbesinin 34 metrelik çapı İstanbul'u simgelerken, 72 metre yüksekliğindeki iç yüksekliği ise 72 milleti temsil etmektedir. Kubbe iç kısmında yer alan Allah’ın 16 ismi, 16 Türk devletini temsil eder. Cami içerisinde ayrıca müze, sanat galerisi, kütüphane, büyük bir konferans salonu ve 8 sanat atölyesi bulunmaktadır.

amlica-cami-ici.jpg

Millet Camii- Gaziantep

12 bin metrekarelik oturum alanına sahip Şahinbey Millet Camii ve Külliyesi, yalnızca bir ibadethane olmanın ötesinde, kütüphane, kitap kafe, çocuk alanları, kurslar ve diğer sosyal donatılarıyla bir yaşam alanı olarak öne çıkmaktadır.

sahinbey-2.jpg

Aynı anda 35 bin kişinin ibadet edebileceği bu büyük cami, geniş sosyal alanları ve modern mimarisiyle dikkat çeker. Çamlıca Camii gibi yakın bir dönemde ibadete açılan Millet Camii, bölge halkının sosyal ve dini ihtiyaçlarına hitap etmektedir.

sahinbey-3.jpg

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.