Almanya'nın başkenti ve en büyük şehri

Almanya'nın başkenti ve en büyük şehri

Tarihi dokusu ve keşfedilmeyi bekleyen sokakları ile Avrupa’nın Bohem Ruhunu yansıtan Berlin, Almanya’nın başkenti ve yaklaşık 3,5 milyon nüfusu ile ülkenin en büyük şehridir

Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Berlin, aynı zamanda bir eyalettir. II. Dünya Savaşı öncesinde 6,1 milyon kişinin yaşadığı şehirde 2018 itibarıyla 3,75 milyon kişi yaşamaktadır. Berlin, Kuzey Almanya'da, Spree ve Havel nehirlerinin arasındaki kumluk bölgeye kuruludur. Şehir 1961'den 1990'a kadar, "utanç duvarı" olarak da bilinen Berlin Duvarı tarafından Doğu ve Batı Berlin olarak ikiye bölünmüştür. Ana havaalanları Berlin Tegel ve Berlin Schönefeld'dir.
Berlin'in doğudan-batıya uzunluğu 45 km'dir ve güneyden kuzeye ise 38 km'dir. Şehrin yüzölçümü 892 km²'yi bulur. Berlin eyaleti, tek komşusu Brandenburg eyaletiyle çevrilidir. Polonya sınırına sadece 70 km uzaklıktadır.
Berlin'in coğrafi oluşumu buzul çağının etkisiyle belirlenmiştir. Almanya'nın başkenti, Teltow ve Barnim yaylaları arasında kalır. 20 bin yıl önce Berlin'in etrafı dev buzullarla çevriliydi, bunların 18 bin yıl önce erimesiyle Berlin'in coğrafyası oluşmuştur. Berlin'den iki önemli ırmak geçmektedir. Bunlar Spree ve Havel'dir. Spree ırmağı doğudan batıya doğru akmaktadır. 
Müzeler Adası, Kültür Forumu ve Dahlem'deki müze ve koleksiyonlar dünya çapında önem taşıyor. Berlin, sanat alanında da dünyanın en önemli şehirleri arasında. Üç opera, filarmoni, birçok tiyatro, konser salonu ve kütüphanenin yanı sıra; Berlin Film Festivali, festival haftaları ve tiyatro günleri, tüm sanatseverleri Berlin'e çekiyor.
KREUZBERG
Berlin’in Türkler arasındaki ”Klein İstanbul” yani küçük İstanbul olarak tabir edilen harika bir bölgedir. Burada çok sayıda Türk yaşamaktadır. Öyle ki tabelaların çoğu Türkçedir. Hiç Almanca bilmeden yaşayıp gidebileceğiniz bir yerdir. 
REİCHSTAG
Berlin kent merkezinde yer alan Reichstag veya diğer adıyla Parlemento Binası, 1882-1894 yılları arasında inşa edilen önemli bir yapıdır. 1933 yıllına kadar Avrupa meclis binası olarak kullanılmıştır. 1991 yıllında Berlin tekrar başkent olunca bu bina yeniden parlamento binası olarak seçilmiştir. Bina, 1999 yıllından berri Parlamento binası olarak kullanılmaktadır. Burada asıl dikkat çeken kısmı cam kubbesidir. 
TİERGARTEN
Başkent Berlin’in Mite ilçesine bağlı Tiergarten semtinde yer alan Großer Tiergarten ya da kısaca Tiergarten Parkı, 210 hektarlık alanıyla şehrin en büyük şehir parkıdır. Almanya’nın en eski hayvanat bahçesi olan Zoologischer Garten bu park içinde bulunmaktadır. Avrupa’nın en popüler parkıdır.
BERLİN DUVARI
Berlin Duvarı, Doğu Alman Meclisin kararı ile 13 Ağustos 1961 yılında  Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya’ya kaçmalarını önlemek için inşa edilmiş bir duvardır. Yıllarca batıda utanç duvarı olarak anılmıştır. Duvar, yaklaşık 46 metre uzunluğunda bulunur. Bu duvar, 9 Kasım 1989 tarihinde yıkılma kararı alınmıştır. Sonrasında önemli ressamların iş birliği ile duvarın yaklaşık 1,3 km kısmı resimler çizerek önemli bir sanat galerisi haline getirmiştir. Burada yaklaşık 105 tane resim bulunur. 
YAHUDİ MÜZESİ
Başkent Berlin’in Kreuzberg bölgesinde yer alan Yahudi Müzesi (Jüdisches Museum Berlin), 2000 yıllık Alman Yahudileri anısına adanmış bir müzedir. Bu müze, 1991-1999 yılları arasında inşa edildi. 2001 yılında ise ziyarette açıldı.
BERGAMA MÜZESİ
Berlin’in Mitte ilçe sınırından geçen Spree Nehri üzerinde bulunan Müzeler Adasında yer alan Bergama Müzesi, 1910-1930 yılları arasında inşa edilen 5 önemli müzeden biridir. Müze 2019 yıllına kadar kapalı kalacak. Çünkü onarım devam etmektedir. Bu müze yıl içerisinde 1 milyona yakın ziyaretçisi bulunuyor. Şehrin en popüler müzesidir. 
BERLİN KATEDRALİ
Başkent Berlin’in sembollerinden biri olan bu katedral, hiçbir zaman tam anlamıyla katedral kategorisine girmemiştir. Sebebi ise burada bir Piskos yaşamamıştır. 1700’lü yıllarda inşa edilen bu yapı, çoğu kez değişikliğe uğramıştır. 2. Dünya savaşı sırasında yapı  tamamen yıkılmış olup 1905 yıllında tekrar Neo-Barok tarzda yeniden inşa edilmiştir. Katedralin yüksekliği 98 metredir. Katedralin içinde 270 basamak merdiven çıkıp yapının en üst noktasına ulaşılmaktadır. 
POTSDAMER PLATZ
Potsdamer Platz veya Türkçe adıyla Potsdam Meydanı, Berlin’in en popüler kent meydanıdır. Bu meydan üzerinde çok sayıda yapı bulunmaktadır. Başta tarihi yapılar olmak üzere restoran, mağaza, otel ve gece mekanları bulunur. Buraya sevdiklerinizle birlikte gelip bu meydan üzerinde birkaç tur atabilirsiniz. Berlin’in kalbi burada atmaktadır. 
BRANDENBURG KAPISI
Alexander Platz Meydanında yer alan Brandenburg Kapısı, 1788 – 1791 yılları arasında inşa edilen önemli ve popüler tarihi bir yapıdır.  Başkent Berlin’in en önemli turistik simgelerinden biridir. Soğuk Savaş döneminde bu kapı, Sovyet Rusya elinde bulunuyordu. Buraya geldiğinizde özellikle bu kapı üzerindeki dört atlı arabası heykeli oldukça dikkatinizi çekecektir. 
MÜZELER ADASI
Müzeler Adası, Berlin’in Mitte ilçe sınırından geçen Spree Nehri üzerindeki 5 farklı müzeye ev sahipliği yapan harika bir adadır. Bu ada 1999 yıllında Unesco Dünya Miras Listesine alınmıştır. Adada bulunan müzeler şunlardır Altes Museum (Eski Müze), Neues Museum (Yeni Müze), Alte Nationalgalerie (Eski Ulusal Galeri), Bode Museum (Heykel) ve Pergamon Museum (Bergama Müzesi).

 

Almanya'nın başkenti ve en büyük şehri

 

Almanya'nın başkenti ve en büyük şehri

 

Almanya'nın başkenti ve en büyük şehri

 

Almanya'nın başkenti ve en büyük şehri

 

Almanya'nın başkenti ve en büyük şehri

 

Almanya'nın başkenti ve en büyük şehri

 

Almanya'nın başkenti ve en büyük şehri

 

Almanya'nın başkenti ve en büyük şehri

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.