Benin’in başkenti; Cotonou

Benin’in başkenti; Cotonou

​​​​​​​Benin’in başkenti olmamasına rağmen ülkenin en büyük şehri ve ekonomi merkezi olan Cotonou; Nokoué Gölü ile Atlantik Okyanusu arasındaki kıyı şeridinde yer almaktadır

Cotonou Benin'in en büyük şehri ve ekonomik merkezidir. Şehir, Atlantik Okyanusu ve Nokoué Gölü arasında, ülkenin güneydoğusunda yer almaktadır. Foncada Cotonou “ölüm nehrinin yanında” anlamına gelmektedir. Bu isim çok eski zamanlarda balıkçı kasabası olmasından dolayıdır. Cotonou, Benin'in güneydoğusunda yer almaktadır.

Porto-Novo Benin'in resmi başkenti olmasına rağmen, Benin'in en büyük şehri olmasının yanı sıra hükûmetin ikametgahıdır. Ülkenin hükûmet binalarının ve diplomatik hizmetlerinin çoğuna ev sahipliği yapmaktadır. Cotonou, Nokoué Gölü ile Atlantik Okyanusu arasındaki kıyı şeridinde yer almaktadır. Şehir, 1855 yılında Fransızlar tarafından kazılan Cotonou lagünü olan bir kanal tarafından ikiye bölünmüştür. Bu bölgede üç köprü vardır. Ouémé Nehri, Cotonou'da Atlantik Okyanusu'na akar. Şehir, komşuları Nijerya, Nijer, Burkina Faso ve Togo ile ticareti kolaylaştıran hava, deniz, nehir (Porto Novo'ya) ve kara yollarını içeren ulaşım altyapısı kurmuştur. Kıyı erozyonu birkaç on yıldır kaydedildi. 1961'de Nangbeto Barajı ve Cotonou'nun derin su limanının inşasının ardından kötüleşti. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından finanse edilen bir pilot proje, 40 yıl içinde Cotonou'nun doğusundaki sahilin 400 metre geri çekildiğini ortaya çıkardı. Bu erozyon, birçok insanın sahil boyunca evlerini terk etmesine neden oldu. Cotonou, 2 çeşit iklime sahiptir. Bunlar tropik yağışlı iklim ve kurak iklimdir. Genellikle nisan - ekim arası yağışlı sezondur. Diğer aylar daha kurak geçmektedir. En düşük sıcaklık 25 derece olmakla birlikte, en yüksek sıcaklık ise 30 derecedir.

Benin’in başkenti; Cotonou

COTONOU'DA GEZİLECEK YERLER

GRANDE MOSQUÉE DE ZONGO: Burası Cotonou'nun hatta Benin'in Müslümanlarına hitap etmektedir. Benin idari, ekonomik merkez olmakla birlikte bu camii ile aslında Müslümanlar için dini merkez de olmaktadır. Burası Benin'in en büyük camisidir. Müslüman topluluklar burada toplanırlar ve burada birlikte ibadet edip söyleşi yaparlar.

COTONOU KATEDRALİ: Ave Clozel Caddesi’nde, Ancien Pont Köprüsü'nün yakınında bulunan katedral, Roma Katolik katedralleri kategorisinde bulunmaktadır. Aslında yapının ismi Notre Dame De Misericorde'dir. İsmi çok uzun ve turistler tarafından söylenmesi zor olduğu için yapının ismi Cotonou Katedrali olarak değiştirilmiştir.

FONDAN ZİNZOU: Sanat galerisidir ve aile işletmesidir. Burada çocuklara sanat eğitimi verilmekle birlikte sanat galerilerine ev sahipliği yapmaktadır.

FRANSIZ SÖMÜRGESİ MİMARİ BİNALARI: Cotonou Katedrali'ni biraz geçtikten sonra eski Fransız binalarına rastlanmaktadır. Bu binalar özellikle tarihe ve mimariye düşkün olan turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Bu binalardan bazıları restorasyon geçirmekle birlikte, bazıları eskiden olduğu haliyle durmaktadır. Çok nadir de olsa modernize edilmiş olanları da vardır. Bu binalar Fransız sömürgeleri zamanında yapılmış ve günümüze ulaşmış binalardır ve görülmesi tavsiye edilmektedir.

Benin’in başkenti; Cotonou

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.