Burkina Faso nerededir?

Burkina Faso nerededir?

Batı Afrika’nın en fakir ülkeleri arasında yer alıyor

Batı Afrika ülkesi olan Burnika Faso 20 milyonu aşkın nüfusuyla dikkat çekerken, kişi başına düşen milli gelir konusunda oldukça sıkıntılı bir ülkedir. Ülke turizm açısından ise hem tarihi hem modern hem de doğal anlamda oldukça zengin seçenekler sunar

Burkina Faso, Batı Afrika’da bağımsız bir cumhuriyettir. Burkina Faso, kuzeyde ve batıda Mali, kuzeybatıda Nijer, güneyde Fildişi Kıyısı, Gara, Togo ve Berin ile çevrilidir. Burkina Faso'nun başkenti Ouagadougou kentidir. Ülkenin resmi dili Fransızca, toplam nüfusu 20 milyondan fazladır. 5 Ağustos 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Yarı başkanlık sistemi ile yönetilir. Ülkenin komşuları, Benin, Fildişi Sahilleri, Gana, Mali, Nijer ve Togo'dur.

ÜLKENİN FİZİKİ YAPISI

Burkina Faso topraklarının çoğu Volta Nehrinin üç ana kolu (Beyaz Volta, Kırmızı Volta ve Kara Volta) arasında yer alan alçak bir yayla halindedir. Ülke nehirlerinin çoğu güneyde Gana’daki Volta Nehrine karışır. Ülkenin doğusunda ve güneybatısında alçak dağ silsileleri yükselir. Burkina Faso’nun en yüksek noktası olan Tenekourou 749 metre yüksekliğinde olup, güneybatıda yer alır. Ülkenin en alçak noktası deniz seviyesinden 198 metre yüksektir.

Burkina Faso nerededir?

BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ ÇOK ZENGİN

Ülke genelinde 2067 farklı bitki türü bulunmaktadır. Bu bitki türlerin çoğunluğunu ise Poaceae ve Faboideae bitkileri oluşturmaktadır. Doğal ortamda yetişen birçok bitki türü hammadde, hayvan yemi, gıda ya da tıbbi alanda kullanılmaktadır. Burada özellikle ülke genelinde sık görülen Baobab, Nere, Karite, Demirhindi gibi ağaç türleri bu tür kullanımlarda önemli bir yer kaplamaktadır. Sahel ile Sudan kuşakları arasında yer alan ülkede bu kuşaklar arasındaki geçişler bitki örtüsü üzerinde de kendisini göstermektedir. Özellikle yıllık ortalama yağış miktarına göre belirginleşen farklılıklara göre ülke kuzeyinde kurak bir yer yüzeyi bulunmaktadır. Sahel kuşağında dikenli çalıların hakim olduğu bitki örtüsü gözlemlenmekte olup, seyrek aralıklarla Baobab, Ziziphus mauritiana gibi ağaçlar ile Yabani kimyongiller gibi bitkiler yer almaktadır. Ülkede yağışların diğer bölgelere göre daha çok olduğu güney bölgelerde ise akasya ağaçları, sık çalılıklar, Combretaceae gibi bitki türleri ile geniş çayırlık alanlar bulunmaktadır. Ülkenin güneyine doğru ilerledikçe ağaçlar sıklaşarak korular, ormanlık alanlar oluşturmaktadır. Bu bölgelerde yine aynı şekilde nehir boyunca oluşan ağaçlık alanlar görülebilmektedir.

Burkina Faso nerededir?

EĞİTİM VE KÜLTÜR

Ülkede, sosyal ve kültürel özellikleri birbirinden farklı çok sayıda kabilenin yaşaması sebebiyle ortak bir millî kültür oluşmamış, etnik farklılıklara dinî ve mahallî farklılıklar da eklendiğinde ortaya kültürel bir çeşitlilik çıkmıştır. Ülke nüfusunun hemen hemen yarısını meydana getiren Mosiler’in geleneksel animist kültürleri, genelde Burkina Faso kültürüne damgasını vurmuştur. Müslüman nüfus İslâm dininin ve geleneksel kültürlerin etkisindedir. Kırsal kesim ile şehirlerarasında yaşama şekli, zihniyet ve kültür yapısı açısından büyük farklılıklar vardır. Köylerde evlerin yapımında çamur, saman ve sap gibi geleneksel inşaat malzemeleri kullanılırken şehirlerde daha modern malzemelerden istifade edilir. Şehirlerde modern mimari ile geleneksel yapılar birbirine karışmış durumdadır.

Burkina Faso nerededir?

BURKİNA FASO'DA TURİZM

Turizm açışından pek tanınmayan ancak yılda yüz binlerce insanın ziyaret ettiği Burkina Faso'ya en çok Fransa ve Türkiye'den vatandaşlar geliyor.  Ülkeye gelen turistler en çok timsah gölleri ve safari yapılabilen hayvanat bahçelerini ziyaret ediyor. Her yıl milyonlarca insanı ağırlayan timsah gölü ve hayvanat bahçelerinde bakıcıların gözetiminde hayvanlarla fotoğraf çektirilebiliyor. Turistler, timsahları belli bir ücret karşılığında tavukla besleyebiliyor, hayvanat bahçesinde de hayvanların fotoğrafını çekmek için belli bir ücret ödüyor.  Burnika Faso tarihi mekanları açısından da oldukça zenginlikler içeren bir ülkedir. Burnika Faso’daki tarihi mekanlar; Pobe Mengao, Burnika Faso'nun Saum şehrinin Sahel bölgesinde bulunan ve tarihi koruma alanına alınmış çok önemli bir tarihi mekanıdır. Kaya sanatı bakımından geçmiş yüzyılların değerli birikimlerini şimdiki nesillere aktarırken, nekrapol adı verilen toplu mezar yerleri, höyükler, metal araç gereçler ve değirmen taşları gibi arkeolojik kazı eserleri için çok zengin bir kaynak durumundadır. Her yıl yüz binlerce turistin ziyaret ettiği Pobe Mangao UNESCO Dünya Geçici Mirasları Listesi'nde de bulunmaktadır. Burnika Faso'nun nüfusundan çoğu Müslüman olmakla birlikte ülkede Müslüman ve Hristiyanlar için önemli ibadet merkezleri bulunmaktadır.

Burkina Faso nerededir?

BURNİKA FASO’DAKİ MODERN MEKANLAR

1930'lu yılların ikinci yarısında inşa edilen sadece Afrika'nın değil tüm dünyanın önemli katedrallerinden biri olan Ouagadougou Katedrali Roma Katolik Kilisesi olarak hizmet vermektedir. Katedral bölge Hristiyanlarının en önemli ibadethanesidir. Ouagadougou Ulu Camii ülkenin başkentinde yer alan ve ülkenin en modern ve en donanımlı camii olarak göze çarpmaktadır. Cami, Afrika'nın geleneksel cami özelliklerinden ayrı olarak, Burnika Faso dini noktaları arasında modern mimari tarzıyla dikkat çekerken kubbesindeki hilal ve yıldız ayrıntılarıyla da Müslümanların bölgedeki en önemli ibadet merkezlerinden biridir. Dört minaresi bulunan cami terasına çıkıldığında başkentin mükemmel manzarası da izlenebilmektedir. Moro-Naba Sarayı başkentte bulunan ve her Cuma günü saat 19:00 da yapılan geleneksel törenleriyle meşhur bir turistik noktadır. Başkentte bulunan Monument des Martyrs Anıtı, Ulusal Kahramanlar ve Şehitler Anıtı olarak da adlandırırken ülkenin en tuhaf görünümlü yapılarının başında gelmektedir. Aynı şekilde başkentte bulunan Ulusal Müzik Müzesi tüm enstrümanların sergilendiği bir müze olmakla beraber, müzik kültürüyle alakalı benzersiz fotoğraflar da ev sahipliği yapmaktadır. Ulaşımı en kolay olan turistik mekanlardan biridir.

Burkina Faso nerededir?

BURNİKA FASO’NUN DOĞAL GÜZELLİKLERİ

Burnika Faso doğal güzellikleri bakımından Afrika'nın önemli bir merkezi konumunda bulunurken, Burnika Faso’daki doğa harikaları; Arli Ulusal Parkı ülkenin güneydoğusunda yer alan dünyaca ünlü bir milli park olarak göze çarpmaktadır. Benin'de bulunan Pendjari Milli Parkı'yla da komşu olan Arli Ulusal Parkı, benzersiz birki örtüsü, nehirleri, ovaları, kumtaşı tepeleri ve içerisinde bulunan binlerce canlı çeşidiyle sadece Afrika'nın değil, tüm dünya için çok önemli bir merkez konumundadır. 2017 yılı rakamlarına göre iki yüz adetin üstünde su aygırı, iki yüz elli adet fil, yüz adet aslan, bufalo, babun ve antilopun yaşadığı milli park, her yıl yüz binlerce safari meraklısı için benzersiz bir gezi deneyimi oluşturmaktadır. Burnika Faso'nun Banfora bölgesi yakınlarında bulunan Tengrela günü yüz ölçümü bakımından nispeten küçük bir göl olmasına rağmen, göl içerisinde yaşayan ve insanlara saldırı eğiliminde bulunmayan su aygırlarıyla ünlü bir göldür. Sindou Kasabası sınırları içerisinde bulunan Sindou Tepeleri ilginç kaya oluşumlarıyla dikkat çekerken bölgenin sadece bir kısmın turistik ziyarete açık olduğu da belirtilmelidir. Karfiguela Şelaleri ülkenin en fazla turist çeken turizm merkezlerinden biri olmanın yanında, şelalenin bulunduğu bölgedeki farklı kaya oluşumları ve mükemmel bitki örtüsü de önemli bir gezi ve huzur merkezidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.