Büyük Asker; Mareşal Fevzi Çakmak
Osmanlı İmparatorluğu, TBMM Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli komutanlarından Mareşal Fevzi Çakmak vefatının 71'inci yıldönümünde Eyüp Sultan Mezarlığındaki kabri başında 10 Nisan 2021 Cumartesi günü resmi törenle anılacak. Balkan, Birinci Dünya, Çanakkale, Kafkas, Suriye ve Kurtuluş Savaşlarının mümtaz komutanı ve ülkemizin Atatürk'ten sonra 2'inci Mareşali olan Fevzi Çakmak Paşa 10 Nisan 1950 tarihinde İstanbul'da vefat etti.
Emekli Diplomat Vahit Özdemir Mareşal Fevzi Çakmak’ın 10 Nisan ölüm yıldönümü dolayısıyla hayatını anlattı. Özdemir, Mareşal Çakmak hakkında, şunları söyledi, “Osmanlı Devletinde Genelkurmay Başkanlığı (24.12.1918-14.05.1919) ve Milli Savunma Bakanlığı (Şubat-Nisan 1920) görevlerinde bulundu.
TBMM Hükümetinde Milli Savunma Bakanlığı, İcra Vekilleri Heyeti Reisliği (Başbakan) ve Genelkurmay Başkanlığı yaptı.
1922 yılında Mareşal oldu.
Devletimize 23 yıl Genelkurmay Başkanı olarak hizmet etti.
Devrin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından 12 Ocak 1944 tarihinde re'sen emekliye sevkedildi.
Oysa, Atatürk'ün vefatından sonra kendisine teklif edilen Cumhurbaşkanlığı makamını reddetti.
İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanı seçilmesini sağladı.
Türkiye eğer 2'inci Dünya Savaşına girmediyse bunu merhum Mareşal Fevzi Çakmak'ın askeri dehasına borçluyuz" dedi.
MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK İNÖNÜ'NÜN ENVER PAŞA TARAFINDAN KURŞUNA DİZİLMESİNİ ÖNLEDİ
Önemli bilgi vermeye devam eden Özdemir; "Miralay yani Albay İsmet Bey 1917 yılında Filistin Cephesinde görevli bir komutandır. Miralay İsmet Bey stratejik öneme haiz bir tepeye ele geçiremez ve pek-çok askerimiz şehit düşer. Başkomutan Vekili Enver Paşa beraberinde Fevzi Paşa olduğu halde Filistin Cephesini teftişe gelir. Miralay İsmet Bey'in bu askeri başarısızlığına hiddetlenir ve savaş usullerine göre Miralay İsmet Bey'i kurşuna dizdirmeye karar verir. Dini bütün muhterem bir insan olan Fevzi Çakmak Paşa Enver Paşa'ya Miralay İsmet Bey'in hayatını bağışlaması için ricacı olur. Her iki Paşa aynı otomobille seyahat ederlerken İngiliz uçağından bomba atılır, ancak bomba arabaya isabet etmez ve her iki Paşa yara almaksızın mutlak bir ölümden dönerler. Bunun üzeine Fevzi Paşa Enver Paşa'ya dönerek "Paşam düşman uçağından atılan bombanın infilak etmemesi Cenab-ı Allah'ın bir lütfudur.Lütfen Miralay İsmet Bey'i kurşuna dizmekten vazgeçiniz" der ve Albay İsmet Bey Fevzi Paşa sayesinde kurşuna dizilmekten kurtulur" diye konuştu.
MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK HASTA YATAĞINDA CUMHURBAŞKANI İSMET İNÖNÜ'YÜ NEDEN KABUL ETMEDİ?
"Mareşal Fevzi Çakmak İstanbul Teşvikiye Sağlık Yurdunda prostat kanseri tedavisi görmektedir. Cumhurbaşkanı İnönü vefatından kısa bir süre önce Mareşal Çakmak'ı hasta yatağında ziyaret etmek için özel hastaneye gelir. Çakmak'ın eşi Fitnat Hanım'a Mareşal'i ziyaret etmek istediğini söyler.
Fitnak Hanım eşi Mareşal Çakmak'ın odasına gider ve İnönü'nün kendisini ziyaret etmek istediğini söyler. Beş dakika sonra İnönü'nün yanına dönen Fitnat Hanım "Paşa müsait değiller.Sizi kabul edemeyecek" Bunun üzerine Cumhurbaşkanı İnönü özel hastaneden ayrılır.
Olayı takip eden Gazeteci Recep Bilginer Fitnat Hanım'a Mareşal'in neden Cumhurbaşkanı İnönü'yü hasta yatağında neden kabul etmediğini sorar.
Mareşal Çakmak'ın eşi Fitnat Hanım Gazeteci Recep Bilginer'e cevaben şunları söyler:
"Atatürk'ün tahsis ettiği tapulu evimizi elimizden almaya kalkan, kara kışta bize kömür tahsisini engeleyen, eşimi re'sen emekliye sevkeden İnönü'yü Mareşal neden kabul etsin?"
Mareşal İnönü'ye küs olarak öbür dünyaya göç eder.
Öte yandan;
Mustafa Kemal Atatürk Mustafa İsmet İnönü'ye;
Mustafa Fevzi Çakmak Mustafa İsmet İnönü'ye;
Mustafa İsmet İnönü Mustafa Bülent Ecevit'e küs olarak öbür dünyaya göç etmişlerdir.
Mareşal Fevzi Çakmak 1946 genel milletvekili seçimlerinde Demokrat Parti (DP) listesinden Bağımsız İstanbul Milletvekili olarak Meclis'e girdi ve İnönü'ye karşı Cumhurbaşkanı adayı oldu ancak seçimi kaybetti.
DP Genel Başkanı Celal Bayar
"devr-i sabık yaratmayacağız" beyanı üzerine DP'den bağını kopardı ve 20 Temmuz 1948'de Osman Bölükbaşı ve arkadaşlarıyla birlikte Millet Partisini (MP) kurdu.
MP bugünkü Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'nin hukuki babasıdır."
Mareşal Fevzi Çakmak 10 Nisan 1950 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Cenazesi 12 Nisan 1950 tarihinde Eyüp Sultan Mezarlığında Küçük Hüseyin Efendi dergshı türbesine defnedildi ve ailesinin isteğiyle Ankara'daki Devlet Mezarlığı'na nakledilmedi. Mareşal Çakmak Fitnat Çakmak (1892-1969) ile evliydi ve Nigar ve Muazzez adında 2 kız çocuk babasıydı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.