Medeniyetler tarihine yolculuk

Medeniyetler tarihine yolculuk

Neolitik ve Helenistik dönemler ile Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılara ait kültür varlıklarının sergilendiği Alanya Müzesi, yaklaşık 22 bin esere ev sahipliği yapıyor

Neolitik ve Helenistik dönemler ile Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılara ait kültür varlıklarının sergilendiği Alanya Müzesi, ev sahipliği yaptığı eserlerle hem öğrenci hem de yabancılara Anadolu uygarlığı hakkında bilgi veriyor.

Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Antalya'nın Alanya ilçesindeki müze, 1967'de Anadolu Medeniyetleri Müzesinden devreden Tunç Çağı, Urartu, Frig ve Lidya dönemlerine ait eserlerle açıldı.

Müzede, 2013'te kronolojik ve tematik sergilemeyle birçok yeni bölüm oluşturuldu.

Alanya kent kimliğinden de esinlenilen bölümlerde, gücün simgesi Herakles'in bronz heykeli ayrı salonda sergileniyor.

TİTİZ ÇALIŞMALARIN ARDINDAN ORTAYA ÇIKAN ESERLER MÜZEYE TESLİM EDİLİYOR

Alanya Müzesi Müdürü Seher Türkmen, eserlerin korunması, sergilenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Çok sayıda kültür varlığının bulunduğunu Gazipaşa, Gündoğmuş ve Alanya ilçelerinin Alanya Müze Müdürlüğünün sorumluluk alanında olduğuna değinen Türkmen, bunların tespit ve tescil çalışmalarının koruma kurulunca yapılmaya devam edildiğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle geçen yıl Alanya Kalesi ve Syedra Antik Kenti'nde arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığını belirten Türkmen, Gazipaşa'daki Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti'nde ise Kovid-19 salgını nedeniyle kısa süreli restorasyon ve depo çalışması gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Arkeolojik kazılarda her verinin ve ortaya çıkan eserlerin hassas bilimsel bir süreçten geçtiğini anlatan Türkmen, titiz çalışmaların ardından ortaya çıkan eserlerin müzeye teslim edildiğini kaydetti.

Müzede bu eserlerin sergilendiğini belirten Türkmen, böylece Alanya ve ülkenin tanıtımına katkı sağladıklarını ifade etti.

ANADOLU UYGARLIKLARI HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLUNUYOR

Türkmen, Alanya Müzesine gelen ziyaretçilere ilk salonda kronolojik sergilemeyle Anadolu uygarlıklarına ait eserlerin anlatıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Bu eserler öğrencilerin eğitimine katkı sağlıyor. Yabancı ziyaretçiler de Anadolu uygarlıkları hakkında bilgi sahibi oluyor. Alanya Kalesi eserleri, gemi ve denizciliğe ait eserler ile bronz Herakles heykeli ayrı salonlarda sergileniyor. Mitoloji, ticaret, spor, sağlık, cam eserler ve takılar başlıkları altında düzenlenmiş vitrinlerde çok sayıda eser bulunuyor. Milattan önce 625 yılına ait bölgenin en eski tarihli yazılı belgesi Fenikece yazıt ve Alanya Kalesi kazılarında bulunan Sultan Alaeddin Keykubad'ın unvanlarının yazılı olduğu 8 kollu çini, Alaeddin Keykubad'ın portresinin yer aldığı bilinen kurşun mühür, çiniler ile küçük buluntular bu eserlerden sadece bazıları." (AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.