Tarihe damga vuran gün; 30 Mart

Tarihte bugün yaşanılanlar sayfamızda 30 Mart tarihte meydana gelen önemli olaylardan kesitler derledik. İlk anestezi, Atatürk’ün hastalığına ilişkin ilk resmi bildiri ve Türkçe ezan tartışmaları…
Tarihe damga vuran gün; 30 Mart

İLK ANESTEZİ UYGULAMASI

1842: İlk kez bir ameliyatta anestezi uygulandı. Bir ameliyat sırasında hastanın uyutulması, ilk kez 30 Mart 1842 günü, ABD'nin Jefferson kentinde uygulandı. Dr. Long, (Long) bir öğrenciyi, boynundaki kisti almadan önce eterle uyuttu. Dr. Long, bir rastlantı sonucu, aşırı miktarda koklandığı zaman, eterin kişiyi hiçbir şey duyumsamayacak hale getirdiğini görmüş, bunun üzerine, yapacağı ameliyatlarda bu harika ilaçtan yararlanmaya karar vermişti. Daha sonra, dokuz başka ameliyatta da bu yöntemi kullandı. Bunlardan birinde, bir zenci çocuğun parmağını kesti. Ne var ki, onun tıp biliminde yeni çığırlar açan bu çalışmaları, Jefferson kentinin son derece tutucu olan halkını rahatsız etti. Kendisini "büyücülükle" suçlayan Jeffersonlular, çalışmalarına derhal son vermediği takdirde, linç edileceğini söylediler. Dr. Long, çaresiz anestezi bilimine büyük katkılar sağlayabilecek araştırmalarına son verdi. Onun tıp bilimine yaptığı ve önemli katkı da, Georgia Eyaleti Tıp Derneği tarafından yapılan bir araştırma sonucu, 1852 yılında gün ışığına çıkarılıncaya kadar gizli kaldı.

Tarihe damga vuran gün; 30 Mart

PARİS ANTLAŞMASI İMZALANDI

Kırım Savaşının sona ermesi üzerine Paris’te düzenlenen barış konferansı sonunda 30 Mart 1856 tarihinde Paris Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti ilk kez bir Avrupa devleti sayılmış ve toprak bütünlüğü Avrupa devletlerinin garantisi altına alınmıştır.

Tarihe damga vuran gün; 30 Mart

Karadeniz silahsızlandırılmış ve tarafsız bölge haline getirilmiştir.

 

YUNANİSTAN’A KRAL İTHAL EDİLDİ

Avrupa Devletlerinin yardımı ile bağımsızlığını kazanan Yunanistan’da kral sorunu yaşanıyordu. Avrupalı devletler bu sorunu Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden Yunanistan’a kral atayarak çözüyorlardı. Yine böyle bir sıkıntı sonunda 30 Mart 1863 tarihinde Danimarkalı Prens Wilhelm Georg Yunanistan Kralı olarak atandı.

Tarihe damga vuran gün; 30 Mart

ATATÜRK’ÜN HASTALIĞI AÇIKLANDI

1924: Mehmet Rıfat Börekçi, Diyanet İşleri Başkanlığına atandı. Türkiye'nin ilk diyanet işleri başkanı olan Mehmet Rıfat Börekçi, öldüğü tarih olan 5 Mart 1941 yılına kadar Diyanet İşleri Başkanlığını sürdürmüştür.

1938: Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Atatürk'ün hastalığına ilişkin ilk resmî bildiriyi yayımladı. Atatürk'ün ölümüne sebep olan hastalığına siroz teşhisi konulmuşsa da bu konuda çok tartışmalar vardır.

 

Tarihe damga vuran gün; 30 Mart

İKİNCİ KEZ TÜRKÇE EZAN TARTIŞMASI

1971: Ezanın yeniden Türkçe okunması için Senato'ya yasa önerisi verildi, teklif kabul edilmedi.

1972: Mahir Çayan ve arkadaşları tarafından 27 Mart 1972 tarihinde Ünye Radar İstasyonu’nda çalışan üç İngiliz teknisyen kaçırıldı. Bu olayın arkasından Tokat’ta güvenlik güçleri ilke çatışmaya giren Mahir Çayan bir kısım arkadaşları ile birlikte 30 Mart 1972 tarihinde ölü olarak ele geçirildi. Kaçırılan üç İngiliz Teknisyen ölü olarak bulundu.

KABAHATLER YASA TASARISI TBMM’DE KABUL EDİLDİ

TBMM genel kurulunda 30 Mart 2005 tarihinde kabul edilen Kabahatler Yasası ile Türk Ceza Kanunu’nun kapsamı dışında kalan genel ahlak, çevre ve sağlık gibi toplum düzenini ihlal eden kabahatlere idari para cezası ve idari tedbirler düzenlenmiştir.

Tarihe damga vuran gün; 30 Mart

YENİ EĞİTİM SİSTEMİ KABUL EDİLDİ

2012: 4+4+4 Teklifi Meclis’ten Geçti… 12 yıllık zorunlu eğitim kanun teklifi TBMM genel kurulunda kabul edildi. Günlerdir tartışılan teklif, genel kuruldan 91 ret oyuna karşın 295 kabul oyu ile yasalaştı. Uygulama 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı'nda hayata geçirdi. Kanunla ilgili konuşan Başbakan Erdoğan, ''Bizler Tarihimize kara bir leke olarak yazılmış, bin yıl süreceği iddia edilen 28 Şubat'ın son izini, 28 Şubat'tan 15 yıl sonra, geri dönmemek üzere tarihin tozlu raflarına Allah'ın izniyle gönderdik'' dedi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.