Tarihin en komik savaşı

Deve kuşları Avustralya ordusunu yendi: Emu Savaşı
Tarihin en komik savaşı

Büyük Emu Savaşı, Avustralya ordusu ve deve kuşları arasında geçti.  Bir hafta süren savaş sonrasında operasyon başarısız ilan edildi ve tarihe Avusturalya’nın kaybettiği en acı savaş olarak yazıldı

Emu Savaşı; Avustralya'nın Batı Avustralya eyaletinde Campion bölgesinde emulara karşı 1932 sonlarında gerçekleştirilen bir askeri vahşi yaşam yönetimi operasyonuydu. Avustralya'ya özgü büyük bir kuş olan emu nüfusunu tarım alanlarına zarar vermeleri nedeniyle bu canlıları durdurmaya yönelik girişimler gerçekleşse de bunda başarı sağlanamadı.

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, İngiliz ve Avustralya ordularından birçok eski askere toprak verildi ve bu askerler Batı Avustralya'nın Campion bölgesinde çiftçiliğe başladı. Toprağı temizlediler ve çiftliklerini mümkün olduğunca verimli hale getirmek için yeni su kuyuları inşa ettiler. Ne yazık ki bu, bölge bir müddet sonra sayıları 20 bini bulan emular tarafından kuşatıldı. Avustralya'ya özgü uçamayan bir kuş türü olan devekuşundan sonra dünyanın en büyük ikinci kuşu olan emuların varlığı tarım alanları içir ciddi bir tehdit olunca mücadele kaçınılmaz oldu.

Gittikçe büyük bir problem olan bu deve kuşlarına çözüm önerisi dönemin Savunma Bakanı Lewis’dan geldi. Hayvanlara karşı ağır makineli tüfekler ve fazlaca cephaneyle savaş açıldı. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı ve Avustralya tarihin en gülünç yenilgisini aldı. 

Ordu, Ekim 1932'de, Birinci Dünya Savaşı gazilerine emularla mücadele etmeleri için makineli tüfek ve 10 bin mermi verdi. İlk taarruz, askerlerin büyük bir emu sürüsü üzerine ateş etmeye çalıştıkları 2 Kasım'da şiddetli bir yağışın ardından geldi. Bununla birlikte, silahlı saldırı başladığında emular farklı yönlere dağıldığı için onları öldürmek askerlerin beklediğinden daha zordu. Makineli tüfekler yakın mesafeden etkili değildi, bu yüzden emular dağıldıktan sonra kontrol edilemedi.

Emu Savaşı'nın bir başka saldırısı, 4 Kasım'da askerlerin yaklaşık bin emuluk büyük bir sürüyü neredeyse yerel bir barajla pusuya düşürmeye çalıştığı zaman geldi. Askerler, kuşlarının makinelerinin etkili olabilmesi için yeterince yakın olana kadar beklediler, ancak silahlar sıkışmadan önce sadece emuların 12'sini öldürmeyi başardılar. 8 Kasım'a kadar sadece 200-300 kuş öldü ve Avustralya medyası durumu 'Emu Savaşı' olarak etiketleyip emuların gerilla savaş taktiklerini alaycı bir şekilde övdü.

Resmi askeri operasyon, nispeten az sayıda kuşun öldürülmesiyle sona erdi. Nihayetinde çiftçiler, emuları çiftliklerinden uzak tutmak için çok daha güçlü çitler inşa etmek zorunda kaldılar. Avustralya ordusu için bu hazin olay, tarihe Emu Savaşı olarak geçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.