Gıda güvenliğinin garantisi akıllı tarım ve dijitalleşme
Bütün dünyada gıda güvenliği açısından artık süreç sürdürülebilir bir tarım için daha az kaynak kullanarak, daha çok verim elde etmek bir zorunluluk halini aldı.
Tarımda kararların bilgiye dayalı verilmesi
Kararların bilgiye dayalı verilebilmesi için, topraktan, havadan ve bitkilerden on binlerce veriyi toplamanız, işlemeniz ve karar önerisi olarak insanlara ya da makinelere geri göndermeniz gerekiyor. Tarımda dijitalleşme de tam burada devreye giriyor.
Üzerinde sensörler bulunan istasyonlardan ve uydulardan toplandığınız verileri (yani makinelerin topladığı verileri), özel algoritmalarla işleyip anlamlı bilgilere ve kararlara dönüştürüyorsunuz.
Sahadan veri toplayan cihazlar
Sahadan veri toplayan cihazlar, toplanan verileri işleyen algoritmaları ve çıkan sonuçları tarımsal paydaşlara ulaştıran uygulamaları (akıllı telefon uygulamaları gibi) geliştirip, tarım sektörünün hizmetine sunuluyor.
Akıllı tarım teknolojileri
Akıllı tarım uygulamaları, tarım alanında kullanılan akıllı tarım teknolojilerini ifade ediyor. Örneğin, sensörler ve uydu verileri kullanarak toprak analizi yapmak, bitki sağlığını izlemek ve gübre yönetimi yapmak gibi uygulamalar akıllı tarım uygulamaları olarak gösteriliyor.
Gıda güvenliği açısından artık süreç sürdürülebilir bir tarım için daha az kaynak kullanarak, daha çok verim elde etmenin gerekliliği bağlamında tüm dünyada çözüm bulunması üzerinden ilerlemeye başladı ve bu stratejik bir duruma dönüştü.
Sürdürülebilir bir tarım için daha az kaynak kullanarak, daha çok verim elde etmenin gerekliliği tüm dünyada çözüm bulunması gereken en önemli soruna dönüş.
8 milyarı aşan dünya nüfusu
Dünya nüfusu 8 milyarı aştı ve 10-20 sene içerisinde 10 milyara kadar ulaşması bekleniyor. Bu, milyarlarca insanın daha fazla gıda ve suya ihtiyacı anlamına geliyor. Ancak gerçek anlamda farkında olunması gereken, küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin üretim üzerinde baskı oluşturuyor. Başta tükenmekte olan su kaynaklarının yönetimi son derece önemli hale geldi. Bunun en önemli yolu ise teknolojinin tarıma entegre olmasından ve üreticilerin tarımda dijitalleşmeye ayak uydurmasından geçiyor.
İnternetin günlük yaşantı içindeki gelişimi ile beraberinde gelen ve giderek artan dijitalleşme ihtiyacı, sağlanması gereken dengeyi oluşturabilecek teknolojiyi insanlara sunuyor. Bu teknolojiyi kullanarak, sulamadan gübrelemeye önemli gündelik hayata geçiyor. Alınan değerlere göre etkin bir sulama ve üretim yapılabiliyor.
Değişimin anahtarı, tarımda dijitalleşme
Uzmanlara göre tarımda dijitalleşme ile ürünlerde verim ve kalitede artış yaşandığını ifade ediliyor. Tarımda dijitalleşme, üretimin desteklenmesinin yanı sıra kırsal alanlardaki yaşamları büyük ölçüde dönüştürmede de önemli bir rol oynuyor. Dijitalleşmeye ayak uyduran üreticiler etkin sulama, gübreleme ve tarımsal ilaçlama konularında bir adım öne çıkıyor.
Tarım 0.4'den tarım 0.5'e geçiş
Tarım 4.0’dan Tarım 5.0’a geçişte, yapay zekâ ve makine öğrenimi büyük bir rol oynuyor. Bu noktada dijital tarım ve akıllı tarım uygulamalarının öncesi ve sonrasını işaret eden bir yapıtaşı görevini üstleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.