Bodur mu geleneksel mi, hangisi daha verimli? En iyi meyve o ağaçlarda

Bodur mu geleneksel mi, hangisi daha verimli? En iyi meyve o ağaçlarda

Modern (Bodur) ve geleneksel meyve yetiştiriciliği tartışılıp kıyaslanıyor. İşte Doç. Dr. Ersin Gülsoy'un bu konudaki önemli raporu...

Uzmanlar tarafından, verim ve kalitenin arttırılması, maliyetlerin azaltılması ve bunlara bağlı olarak kârlı bir yetiştiricilik yapmak için modern meyvecilik yapılması gerektiği ifade ediliyor. Ancak geleneksel tarımcılara göre ise durum tam tersi. Peki hangisi daha verimli? İşte ayrıntılar...

Modern Yetiştiricilik

Maliyet Kurulum:

Maliyeti yüksek.

Sık ekim yapılması nedeniyle tesis ve üretim masrafları yüksek.

İlk yıl masrafı yüksek olması karşın ileriki yıllarda kültürel faaliyetlere ayrılan masraflar düşük.

Geleneksel Yetiştiricilik

Kurulum maliyeti düşük.

İlk yıllarda tesis ve üretim maliyeti düşük.

Ağaçların yüksek boylu ve hacimli olmasından dolayı zirai mücadele, meyve seyreltme ve hasat masrafları yüksek.

Modern Yetiştiricilik

Toprak İşleme Bodur anaçlar üzerine aşılı çeşitlerin kökleri saçak köklü olduğu için kökleri toprak yüzeyine yakın gelişiyor.

Bu sebeple toprak işleme uygun değil.

Geleneksel Yetiştiricilik

Kuvvetli anaçlar üzerine aşılı çeşitlerde anacın derinlere inen kök sistemi ile birlikte toprak işlemeden daha az zarar görüyor. (Ortalama 20-25 cm toprak işleme uygundur).

Modern Yetiştiricilik

Dikim Mesafesi

Birim alandan daha fazla verim elde etmek için sık dikim tercih ediliyor.

Yarı bodurlarda;3m x 5 m ya da 4mx5m.

Tam bodurlarda; 1 m x 3.5 m ya da 2 m x 3.5 m aralıklarla dikim yapılıyor.

Geleneksel Yetiştiricilik

Daha geniş aralıklarla dikim yapılmakta.

Kuvvetli geliştikleri ve fazla sayıda dal ve sürgün oluşturdukları için daha geniş dikim mesafesiyle dikiliyor.

,Kuvvetli (klasik) ağaçlar 7m x 7m, 8m x 8 m, 7 m x 8 m aralıklarla dikiliyor.

Dekarda minimum 80-100 arası ağaç bulunuyor

Dekarda maksi

Modern Yetiştiricilik

Budama ve Terbiye

Şekil budaması daha erken yıllarda başlıyor.

Budama ve terbiyede asıl amaç meyve yüklü dalların ana eksen etrafında dar bir silindirik alan oluşturmasıdır.

Meyve

Geleneksel Yetiştiricilik

Şekil budamasına geç yıllarda başlanıyor.

Budama ve terbiyede asıl amaç ana dallar ile yan dalların arasındaki açının geniş tutulması önemli.

Gözlerinin oluşması için ilk yıl şekil budaması yapılıyor.

Kuvvetli gelişen ağaçlar ilk 3-4 yıl verime yatmadığı için şekil budamasına 4-5. yılda başlanmakta.

Modern Yetiştiricilik

Sulama

Modern sulama sistemleri kullanılmakta.

Modern meyve bahçelerinde sulama mutlaka damla sulama ve ya mini sprink sulama yöntemi ile yapılması gerekiyor.

Geleneksel Yetiştiricilik

Salma sulama sistemi tercih edilmekte.

En çok kullanılan sulama sistemi salma sulama. Bu tip sulama şekli daha fazla su tüketimine olmakta.

Modern Yetiştiricilik

Gübre maliyeti daha fazla.

Gübreleme: Gübreleme damla sulama sistemi ile verilmekte.

Suda tam olarak çözülebilen gübreler tercih edilmeli.

Geleneksel Yetiştiricilik

Gübre maliyeti düşük:

Hem damla hem de salma sulama sistemi kullanılmakta.

Bodur ağaçlar erken yaşta verime başladıkları ve birim alanda fazla ağaç olduğu için ilk yıllarda 2 kat fazla gübreye ihtiyaç duyuyorlar.

Salma sulama sisteminde klasik gübreler, damla sulama sisteminde tam suda eriyebilir gübreler kullanılmakta.

Kuvvetli ağaçlar ilk yıllarda verime yatamadıkları için bodur ağaçlara göre daha az gübre kullanılıyor.

Modern Yetiştiricilik

İlaçlama ve Yabancı Ot Kontrollü:

Malç yöntemi kullanılır-Yabacı toprak ot kontrolünde işleme yerine herbisitlerle ya da malçalama yöntemi ile sağlanmalı.

Geleneksel Yetiştiricilik

Toprak kullanılır. İşleme yöntemi: Yabacı ot kontrolü toprak işleme ile sağlanabilmekte. Kontrol-Yeterli havalanma sağlandığı için hastalık ve zararlıların bulaşıklığı daha düşük.

Ağaçlarda yeterli havalanma sağlanmadığı ve dalların iç içe geçmiş olması hastalık ve nedeniyle zararlıların bulaşıklığı daha fazla olabilir.

Modern Yetiştiricilik

Tam verime erken yatar Hasat ve Verim

Bodur ağaçlarda ağaç uzunluğu 2-2.5 m civarında kaldığı için bir işçi günde1200-1800 kg hasat yapabilmekte.

Geleneksel Yetiştiricilik

Tam verim çağına geç ulaşır.

Geleneksel yetiştiricilikte ağaç büyüklüğüne göre bir işçi günde 600-800 kg yapabilmekte.

Erken verime yattıkları için fidanlarda yatma kırılma vs. gibi olumsuzlukları engellemek için herek yapılmalı.

Hasat

3. yıldan sonra ürün vermeye başladıkları için fidanlarda yatma, kırılma vs gibi olumsuzlukları görülmeyecek.

Bodur ağaçlarda 3. yıldan sonra tam verim alınabilmekte.

Kuvvetli (klasik) gelişen ağaçlarda 6. yıldan sonra tam verim alınabilmekte.

Kaynak:Abdulğani ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum