Gübreye zam geldi. Çiftçi kızgın, ürün para etmiyor, maliyet yükseliyor

Gübreye zam geldi. Çiftçi kızgın, ürün para etmiyor, maliyet yükseliyor

Pancar, kabak, patates ve soğan gibi ürünlerde hasat, hububatta ise ekim sezonuna girilirken girdi fiyatları sürekli artıyor. Önce motorin şimdi de gübre zamları üreticiyi vurdu

Tarımsal üretimin en önemli girdilerinden gübre zamlanmaya devam ediyor. Son 1 haftada hem ÜRE hem de DAP fiyatları arttı.

Bir taraftan hasat diğer yandan hububat ekim sezonuna girilen bu günlerde mazotun ardından gübrede de fiyat artışları yaşanıyor. Üreticiyi oldukça zorlayan maliyet artışları tarımsal üretimin devamlılığını tehdit etmeye devam ederken hububat ekimleri için hazırlık yapan Anadolu üreticisi bu kez de gübre zammı ile şok oldu.

gubre-2.jpg

Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre sadece Eylül ayının son haftasında ÜRE 7 lira 50 kuruş, DAP 15 lira arttı. Son yapılan zamların ardından ÜRE gübre fiyatı ortalama 730 liradan 737.50 TL’ye yükselirken DAP gübresi fiyatları ise 1155 TL’den 1170 TL’ye çıktı.

Ekim sezonu girildiğinde zamların yağmur gibi yağdığını ifade eden üreticiler ise duruma tepki gösteriyor. “Ürettiğimiz ürünler para etmezken girdi kalemleri her geçen gün zamlanıyor” diyen üreticiler çiftçiliğin her geçen gün daha da zorlaştığını özellikle de gençlerin üretimden ve tarladan uzaklaştığını ifade ediyor.

Kaynak:Veli SÖYLEMEZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.