Herkes hasadını bekliyor: Adı neredeyse doktor reçetelerine yazılacak
O bir C ve K vitamini kaynağı. Vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en etkili gıdalardan biri. İçeriğindeki beta-karoten, görmeyi güçlendiriyor ve yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarını önlüyor. Yanı sıra kavunun yüksek A vitamini içermesi saçları güçlendirip dökülmesini önlüyor. Düzenli olarak kavun tüketmek, saçların daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlıyor. Kavun, aynı zamanda zihinsel sağlığı da destekliyor.
KONYANIN TESCİLLİ MARKASI ÇUMRA KAVUNU
Artık neredeyse doktor reçetelerine yazacağı Çumra Hıdır kavunu için geri sayım başladı. Çumra kavununu doktor reçetesine yazdıracak kadar ileri taşıyan bileşenleri şöyle: Coğrafi sınırın alüvyal toprak yapısı; vegetatif büyüme ve çiçeklenme başlangıcında gece sıcaklıklarının 15- 20 derece, gündüz sıcaklıklarının ise 18-30 derece olması; havanın %50-80 oranında nemli olması ve kısmen kurak koşullarda yetiştirilmesi.
Bütün bu doğal ve organik yapı Çumra Hıdır kavununun kendine özgü aroma ve özelliklerini kazanmasını sağlıyor.
HASADI ÖZEL YAPILIYOR
Bu kavunun hasadı da özel... Hasat, kavunların kuru madde miktarının % 9-15 olduğu zamanlarda gerçekleştiriliyor. Çumra Hıdır kavunu Ağustos ayının ilk günlerinde tezgahlardaki yerini alıyor.
ÇUMRA HIDIR KAVUNU NASIL ANLAŞILIR?
Çumra Hıdır kavunu karakteristik bir görünüşe sahip. Biçimi basık-yuvarlak-oval, uzun-oval.
Rengi düz veya alacalı.
Tonları Beyaz, yeşil, sarı ve koyu yeşil üzerine değişik renkte benekler veya çizgiler şeklinde olabiliyor.
Meyve kabuğu ince veya kalın olabiliyor.
Kabuk içi rengi beyaz, yeşil, sarı, turuncu ve kiremit kırmızısı olarak tanımlanıyor.
Meyve eti rengi ise beyaz, yeşil, sarı ve turuncu olarak nitelendiriliyor.
Meyve eti çok sert susuz olabildiği gibi çok sulu ve daha yumuşak bir yapıya da sahip olabiliyor.
Meyve eti çok tatlıdan az tatlıya, çok aromalıdan daha aromasıza değişkenlik gösterebiliyor.
Kavunun çekirdek evi boşluğu farklılıklar gösteriyor.
Elinizi sürdüğünüzde kavunun üzerindeki tırtıkların hissedilmesi gerekiyor.
Daha siyah ve sarı. Yanı sıra çok büyük olmaması dikkat çekici olarak belirtiliyor.
Kaynak:Olcay Kurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.