Konya'da nisan ayında tarımı zirai dondan sonra şimdi de dolu vurdu. Mantar tehdidi başladı

Konya'da nisan ayında tarımı zirai dondan sonra şimdi de dolu vurdu. Mantar tehdidi başladı

Konya tarımı, nisan ayını büyük zorluklarla geçiriyor. Zirai donun etkisini henüz atlatamayan Konyalı çiftçinin tarlasını şimdi de dolu vurdu. Uzmanlar yağışlardan sonra mantarın tarlalarda ekili olabileceği uyarısında bulundu.

Konyalı çiftçiler, son yılların en zorlu nisan ayını yaşıyor. Ayın başında çiçek açan meyve ağaçları zirai don nedeniyle zarar görürken, şimdi de Konya'nın birçok bölgesinde etkili olan sağanak yağışların ardından yağan dolu, tarlalara büyük hasar verdi. Uzmanlar özellikle mantar hastalıklarına karşı çiftçileri uyardı.

aw440940-06.jpg

"Tarlalarda mantar hastalığı görülebilir "

Meteoroloji yetkilileri, Konya'da önümüzdeki günlerde de serin ve yağışlı havanın etkisini sürdüreceğini belirterek, dolu yağışı riskine dikkat çekti. Yağışların ardından özellikle mantar ve kök hastalıklarının görülme riskinin arttığını belirten uzmanlar da, bu hastalıklara karşı çiftçilerin erken dönemde uygun ilaçlamayı yapmalarını öneriyor.

aw440940-03-1.jpg

"Mantar hastalıklarına karşı çiftçilerimizin erken dönemde ilaç atmalarını öneriyoruz"


Konya yöresinin geçtiğimiz gün iyi bir yağış aldığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, "Bazı bölgelerde maalesef bu afete dönüşebildi. Tabii nisan ayındaki yağışlar zaman zaman dolu yağışlarına da çevirebiliyor. Bu dönemdeki yağışlara tabii ihtiyacımız var ama bu tarz yağışlar sıkıntıya da çevirebiliyor. Özellikle dolu yağan bölgelerde çiftçilerimizin arazilerini mutlaka bir ziraat mühendisiyle kontrol etmelerini öneriyoruz. Bazı bölgelerimizde de yağışlar birden yağmasıyla yüzey akıntıları dediğimiz sellere dönüşebildi. Buralarda da ürünlerin büyük bir kısmında hasar tespit etmedik. Lakin çiftçilerimizin yine de arazilerini mutlaka bir ziraat mühendisiyle kontrol etmeleri gerekiyor. Tabii bu dönemlerde hava sıcaklıkları da yüksek olmasıyla birlikte bu tarz yağışların arkasında birtakım hastalık zararları da ortaya çıkabiliyor. Özellikle mantar hastalıklarına karşı çiftçilerimizin erken dönemde ilaç atmalarını öneriyoruz. Bu dönemlerden sonra araziye ilk girme fırsatlarını buldukları dönemde özellikle çiftçilerimizin arazilerini bir ziraat mühendisiyle kontrol edip bu tarz problemleri yaşamadan ilaçlarını atmalarını öneriyoruz. Bakanımız İbrahim Yumaklı da bu konularla ilgili gerekli açıklamaları yaptı. Geçtiğimiz günlerde don zararıyla alakalı destek vereceklerini söyledi. Kendilerine de çok teşekkür ediyoruz. Bakanlığımızın personeli her gün arazide. Bununla ilgili çalışmaları çok sıkı bir şekilde takip ediyor. İnşallah en kısa sürede de bu destekleri çiftçimize yansır ve çiftçimizin maddi olarak zararını bir nebze de olsa bakanlığımız rahatlatır" dedi.

aw440940-04.jpg


"Hububatlarda birtakım zararlar meydana getirebilir"


Rekoltede don zararından sonra birtakım düşüşler olabileceğini belirten Kırkgöz, "Şu anki yağan yağışla alakalı herhangi bir rekoltede düşüş beklemiyoruz, bölgesel olarak yağdı dolu yağışı. Çok ciddi anlamda Konya üzerinde etki göstermedi ama önümüzdeki günlerde tekrardan meteorolojiden aldığımız bilgiye göre önümüzdeki günlerde tekrardan yağışlar devam edeceği söyleniyor. Bu yağışlar eğer doluya çevirirse şu anda sapa kalkma döneminde olan hububatlarda birtakım zararlar meydana getirebilir. İnşallah dolu yağmaz, yağmur da yavaş yavaş ve sakin yağar diye temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.
aw440940-05.jpg

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.