Konya'da tuzlu su sorunu! Bir çok tarım ürünü yetişmiyor

Konya'da tuzlu su sorunu! Bir çok tarım ürünü yetişmiyor
Konya'nın bir çok ilçesinde açılan sondaj kuyuları yer altı su seviyesini gün geçtikçe aşağıya çekiyor. Bir ilçede ise tuzlu suya ulaşıldı.

Konya'nın önemli tarım alanlarından olan Altınekin ilçesinde yer altı suları gün geçtikçe çekiliyor. Bir çok noktada açılan kuyuların derinliği 250 ila 350 metreyi buluyor. Altınekin ilçesine bağlı, Akıncılar Mahallesi'nde çiftçiler tuzlu su sorunu ile karşılaştı. Tuz Gölü havzasına yakın olan mahallede kuyu suları tuz özelliği taşımaya başladı.
TUZ GÖLÜ'NÜN SUYU KARIŞTI
BBN Haber'den Cihad Alpan'a konuşan çiftçiler, tuzlu suyun mahsullerini yaktığını belirterek, "Havzada çıkan deniz suyuna benzer bir su ama deniz suyu değil. Türkiye'nin en büyük göllerinden olan Tuz Gölü'nün suyu, havza Altınekin ovası sınırına çok yakın. Yer altı sularının çekilmesi ile birlikte kuyu derinlikleri artıyor. Yer altı sularına karışan Tuz Gölü'nün suyu bir çok mahsulde olumsuzluğa yol açtı. Çok sayıda bitki tuzlu suyu görünce ölüyor, suyun tuzluluk oranı bitkiyi yakıyor" dedi.

altinekin.jpg

YER ALTI SULARI ALARM VERİYOR!
Türkiye genelinde 38 bin içme ve kullanma, 17 bin sanayi, 313 bin sulama maksatlı kuyu olmak üzere, toplam 369 binden fazla belgeli kuyu olduğu tahmin edilirken, yeraltı suyu rezervinin ise 23 milyar metreküp olduğu tahmin ediliyor. Ancak son 8 yıllık süreçte yaşanan iklim krizi ve kuraklık sorunları nedeniyle artan yeraltı suyu kullanımı endişe veriyor. Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası, yer altı su kaynaklarında kuraklık ile karşı karşıya. Bölgedeki havza genelinde yeraltı suyu 50 metre azalırken, bazı bölgelerde ise 400 metreye kadar açılan kuyulardan su çıkmadığı raporlandı.
DERNEK SİTESİNDE TUZLU SU İBARESİ
Altınekinliler Derneği resmi sitesinde, "Altınekin çevresinde akifer karakteri gösteren Üst Miosen yaşlı kireçtaşlarıdır. Ovadaki kalınlığı 30-130 m arasında değişir. Altınekin'de tarımın sulama ile yapılmasından dolayı ve sulama tekniklerinde genel olarak yağmurlama sulama tekniklerinin kullanılması ilçede birçok sondaj kuyusunun açılmasına sebep olmuştur. Bu sondaj kuyuları ise yeraltı su seviyesini gün geçtikçe aşağıya çekmektedir. Altınekin'deki yeraltı suları genel olarak biraz tuzlu ve biraz sodyumludur. Kimyasal olarak içme ve sulama koşuları için elverişlidir. Yeraltı suları genel olarak bölgede oluşan yağışların yeraltına sızmasıyla beslenmektedir. Yeraltına sızan sunun yeraltından alınan sudan kat kat az olması ise Altınekin'de kuraklık sürecini başlatmıştır.

clip-image002-0004.gif

Şekil-24 Yer Altı Su Seviyesinin ve Yağışın Göstergesi

Şekilde anlaşılacağı üzere yeraltı suyu seviyesi (YAS) genel olarak 1970 yılında itibaren düşüş göstermektedir. Yani yeraltı su seviyelerinin ve yağışların dağılışına ve miktarına dikkat ettiğimiz zaman 25 yıla yakın bir süredir kuraklık sürecinin içine girdiğimiz görülmektedir. 20-25 yıldan beri süren bu kuraklık yeraltı sularının ve yerüstü sularının olumsuz yönde etkilenmesini ve buna bağlı olarak bölgedeki tarım faaliyetlerinin de etkilenmesine sebep olmuştur" bilgileri yer aldı.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum