Konya'da yüzde 80 oranında düşen verime çare olabilir mi? Kuraklığa dirençli tür umutları yeşertti

Konya'da yüzde 80 oranında düşen verime çare olabilir mi? Kuraklığa dirençli tür umutları yeşertti

Konya Ovası'nda yağışların yetersiz gerçekleşmesi özellikle hububat tarımında verimi yüzde 80'e kadar düşürürken KAEÜ'nün yaptığı araştırmada kuraklığa dirençli buğday çeşidi Bayraktar-2000'in kıraç tarlalarda dahi yüzde 60 ekstra verdiği ortaya çıktı.

Konya'nın kuraklık kaynaklı verim düşüşü problemine çözüm komşu sayılabilecek İç Anadolu ili Kırşehir'de yer alan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nden (KAEÜ) geldi. Üniversite'nin tanıttığı yeni buğday cinsi "Bayraktar-2000" ile Konya gibi tarımın az suyla sürdürülmesi gerektiği konumlarda da dekar başına yüksek verim alınabileceği gözler önüne serildi.

Picture background

KONYA OVASINDA VERİM KAYBI YÜZDE 80'İ AŞTI

Başta Konya'nın Ova kısmı olmak üzere şehrin dört bir yanında ciddi tarımsal verim düşüşü yaşanıyor. Kış ve bahar mevsimlerinde yetersiz gerçekleşen yağışlar ekinlerin olgunlaşamadan kurumasına yol açarken, arpa özelinde bakıldığında her yıl dekardan 250-300 kilogram hasat alan çiftçi bazı konumlarda bu yıl dekar başı ancak 50 kilogram arpa alabildi. Yağışsızlık nedeniyle ciddi sorunlar yaşanırken baz tarlalara biçerdöver dahi girmedi. Türkiye'nin hububat deposu olarak adlandırılan Konya'da çiftçilerin muzdarip verim kayıplarına çözüm ise şehrin komşu kenti sayılabilecek Kırşehir'den geldi.

Picture background

Kırşehir Haber Türk.com'un haberinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin yürüttüğü bilimsel çalışmalarla kuraklığa direnerek düşük suyla yüksek verim sağlayan Bayraktar-2000 çeşidi buğdayın Konya Türkiye'nin pek çok noktasında yer alan çiftçiye umut olabileceği ortaya kondu.

BAYRAKTAR-2000, YAN TARLADAKİ BUĞDAYDAN YÜZDE 66 DAHA VERİMLİ

Yapılan bilimsel çalışmalar kapsamında KAEÜ'nün bilimsel deneme amacıyla 330 dekarlık alanda ektiği Bayraktar-2000 buğdayından dekar başı ortalama 180-220 kilogram verim alındığını aktardı. Üniversite yönetiminden alınan bilgilere göre çalışan biçerdöverciler Bayraktar-2000 ile aynı bölgedeki diğer buğday tarlalarının dekar başına ortalama verim 120 kilogram civarında olduğunu ifade ediyorlarken, hemen hemen aynı koşullarda yetişen ve ekstra tek damla dahi sulanmayan Bayraktar-2000 buğdayının verim avantajı gözlerden kaçmadı.

Picture background

BAYRAKTAR-2000'DE YOK YOK

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Bayraktar 2000 buğday çeşidi Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah edildi. Bayraktar 2000; kışlık gelişme gösteren, erkenci, soğuğa ve kurağa dayanıklı bir çeşit olarak tanımlanıyor. Gübreye yüksek tepki veren buğdayın kardeşlenme kapasitesi güçlü olduğu için yabancı otlarla rekabeti de oldukça iyi. Ayrıca yatmaya karşı dirençli, tane dökmeyen ve harman kabiliyeti yüksek.

Picture background

Verim potansiyeli dekar başına 300-400 kilogram arasında değişen çeşidin, sarı pasa karşı dayanıklı olduğu belirtiliyor. Rastık ve sürme gibi hastalıklara karşı ise ekim öncesinde tohum ilaçlaması öneriliyor. Bayraktar 2000’in, özellikle ilkbahar gelişimi hızlı olduğu için İç Anadolu ve Geçit Bölgeleri'nde yer alan kıraç ve yarı taban alanlar için uygun olduğu ifade ediliyor. Kuraklık sorununun yaşandığı bölgelerde güvenle ekilebileceği bildiriliyor.

Ekim zamanı olarak 1-15 Ekim tarihleri arası tavsiye edilirken, dekara 18-20 kilogram sertifikalı tohum kullanılması ve gübrelemenin toprak analizi sonuçlarına göre yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.