Güneşten tarlaları görenler hayran: Konya'nın ayçiçeği tarlaları kuraklığa rağmen bu sene de büyüleyecek
Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası, yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğiyle de ülke ekonomisine katma değer kazandırıyor.
Konya ayçiçeğinde zirvede
Çiftçilerin son yıllarda daha fazla ilgi gösterdiği yağlık ayçiçeğinde Konya, üretimde Trakya ile birlikte ilk sırada.
Yağış almamasına rağmen Konya Ovası'nda yağlık ayçiçeği her yıl artıyor. Rekolte her geçen yıl kendisini yeniliyor.
Bu yıl da kuraklığa, dona ve doluya rağmen yağlık ayçiçeğinde olumlu bir sezon bekleniyor.
Konya'da son yıllarda 200 bin hektara yaklaşan alanda ayçiçek üretimi yapılıyor. Bu yıl da bütün olumsuzluklara rağmen
Üreticideki yüksek rekolte beklentisinin sevindirici. Sıvı yağın yüzde 84'ü ayçiçeğinden karşılanıyor. Posası, küspesi yem sanayisinde kullanılıyor. Ayçiçeği, yüzde 35 oranında proteiniyle hayvancılığın lokomotif yemlerinden birini teşkil ediyor.
Konya'da dekardan ortalama 400 kilogram ayçiçeği alınabiliyor.
Yüzde 44-46 yağ oranı da çok rahat tutturuluyor.
Konya, kalite ve verim açısından avantajlı bir bölge olarak ifade ediliyor. Son 20 yılda üretim alanında Konya Trakya ile aşağı yukarı aynı seviyeyi yakaladı.
Ayçiçeği, mısır ve pancara göre daha az su tüketen bir bitki. Bundan dolayı ayçiçeğine destek miktarının artırılması beklentisi de var.
Görsel şölen
Ayçiçek tarlalarının en9 büyük özelliği hasat zamanına kadar Konya'da ekildiği hemen bütün yerde güneş gibi parlaması. Bu manzara turistleri de çekiyor. Binlerce insan, fotosafari için ayçiçek mevsiminde Konya'ya geliyor. Konya'dan transit geçenler ise bu güzellik karşısında büyülenerek araçlarından iniyorlar ve bu anı ölümsüzleştiriyorlar.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.