Türkiye yapay zekâ hedefinde çıtayı yükseltti

Türkiye yapay zekâ hedefinde çıtayı yükseltti

Türkiye yapay zekâ hedefinde çıtayı yükseltirken özellikle gündelik yaşamın kolaylaştırılmasında teknolojiye yeni alanlar açılıyor. Peki yapay zekâ ülkemizde gündelik yaşamı nasıl etkileyecek? İşte detaylar.

Makineler artık hayatımızda. Yapay zekâ çözümleri sağlıktan adaletin tesisine, güvenlikten sanata kadar gündelik yaşamın her alanında artık neredeyse ilk sırada yer alıyor.

TÜRKİYE'NİN YAPAY ZEKÂ İLE SINAVI

Türkiye de yapay zekâ alanında önemli atımlar gerçekleştiriliyor. Yapay zekâ eylem planı Türkiye'de gündelik yaşamı değiştiriyor.

Yapay zekâ uzmanları yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak için, araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek amacıyla, kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim imkanlarını genişletilmesiyle, sosyoekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeler yapılmasıyla, uluslararası teknolojik işbirliklerini güçlendirmeyle, yapısal ve işgücü dönüşümü hızlandırmakla ilgili her alanda yenilikçi çalışmalar yürütülüyor. .

TÜRKİYE’NİN "YAPAY ZEKA" HEDEFLERİ

Türkiye artık günlük yaşamda adeta yapay zekâlı çözümlerle ilerliyor. Ülke genelinde adeta bir dijital dönüşüm, yapay zeka temelli uygulamalarla seferberlik var. Hastanelerden milli güvenliğe, eğitimden üretime kadar her alanda yapay zekâ çözümleri gündelik hayatı düzenliyor. E-Devlet sistemi her geçen gün kendini yeniliyor. En son olarak e-nabız'da yapılan yenilikler vatandaşın sağlığa ulaşımında yolu daha da kısalttı. Dolayısıyla yapay zekâdan hastaların tıbbi geçmişleri ve veri analizleriyle, olası teşhisleri ve tedavi yöntemleri önerilmesi için yararlanılmaya başlandı.

Yanı sıra bireylerin biometri ölçüm verileri analiz edilerek, ‘Sportif Yetenek Taraması Programı’ ile potansiyel sporcu adayları belirlenebiliyor.

Artık güvenlik kaygısı olmayan yerli ve milli Türkçe Büyük Dil Modeli geliştiriliyor.

Okulu terk etme durumu olan öğrencilerin tahmin edilmesi için ‘Erken Uyarı Sistemi’, buna göre yeni yazılım ve eğitim programları hazırlanıyor.

Sosyal yardımlara yönelik suiistimallerin engellenmesi ve ihtiyaç sahiplerinin doğru tespit edilmesi konusunda yapay zekâ çözümleri artık yaşama geçmiş durumda.

Aynı şekilde özellikle son günlerde vergi kaçırma ve hatalı beyannamelerin önlenmesi artık yapay zekânın işi haline geldi.

Stratejik tarım ürünlerinin tespiti ve rekolte tahmini, ayrıca dronlarla tarım yaşamın yeni yüzü..

Ulusal Yargı Ağı Projesi’nde evrak analizi, sınıflandırması, özetlenmesi, anlamlandırılmasında yapay zekâ teknolojisi yepyeni imkânlar sunuyor.

TÜRKİYE'NİN 2030 HAZIRLIKLARI

Türkiye'nin yapay zekâ çözümlerinde 2030 hedefi açık ve net. 2030 yılında yapay zekâ teknolojisinin pazar payının 1,85 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Bu 300 milyon tam zamanlı işin etkileneceği anlamına da geliyor. İşsiz kalanlar yeni iş sahibi olanlar yapay zekâ çalışmaları kapsamında yeniden tanımlanıp, belirlenecek.

Dolayısıyla yapay zekâ, üretim sistemleri, tarım, gıda ve hayvancılık, finans teknolojileri, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik, eğitim teknolojileri alanında son derece yeni ve alışılmadık alanlar açacak. Türkiye bu alanlardaki çalışmalarına hız verdi. Yeni dönemde yapay zekâ tabanlı programların işlerlik kazandığı üniversitesi sayısının 70’ye çıkarılması için çalışmalar sürüyor.

Kaynak:Abdulğani ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.