KONYA HABER
Konya
Parçalı bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,2751 %0,26
48,3331 %0,45
4.754,93 % -0,01
Ara
BBN Haber Yazarlar Baklavanın gevrek ve lezzetli olmasının püf noktası ortaya çıktı! 100 yıllık sır tarif ortaya çıktı

Baklavanın gevrek ve lezzetli olmasının püf noktası ortaya çıktı! 100 yıllık sır tarif ortaya çıktı

Amasya’nın Aydınca köyünde el emeğiyle hazırlanan baklavanın yapımında “kül” kullanılırken, bu geleneksel yöntemin tatlıya gevreklik ve lezzet kattığı belirtiliyor. İşte 100 yıllık lezzetli baklava tarifiyle ilgili tüm detaylar

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

İHA'nın haberine göre; Türk mutfaklarında yer edinmiş en önemli tatlıların başında gelen baklava, Amasya'nın Aydınca köyünde farklı bir yöntemle yapılıyor.

Baklava hamurunun oluşmasında kullanılan suya, kül katılıyor. Odun ateşinin külünü elekten geçirip süzen kadınlar, önce suyla karıştırıp, birkaç gün dinlendiriyor. Sonrasında su, hamura katılıyor. Yüz yılı aşkın süredir uygulanan bu geleneksel yöntemin tatlıya gevreklik ve lezzet kattığı belirtiliyor.

Aydınca Şehit Şaban Gökçe Ortaokulu öğretmenleri, tatlının yapımının kayıtlara alınıp gelecek kuşaklara aktarılması için bir proje başlatarak okulda ‘küllü baklava köşesi’ oluşturdu. Okula davet edilen nineler torunlarıyla birlikte bu özel tatlıyı yaptı ve püf noktaları öğretmeye çalıştı.

"TATLININ GEVREK OLMASINI SAĞLIYOR"

Unu küllü suyla karıp hamura dönüştüren 4 çocuk, 11 torun sahibi Nihal Korkut (68), “Küllü su, tatlının gevrek olmasını sağlıyor. Tatlıya lezzet veriyor. Kül olmazsa olmaz. Torunlarımız da eski geleneklerimizi bilsinler” diye konuştu.

"EN AZ 150-200 YILLIK KÜLTÜRÜN DEVAMLILIĞI SAĞLANIYOR"

Okul öğretmenleriyle yaptığı araştırma projesi konulu toplantıda, tatlının adını ilk duyduğunda çok şaşırdığını anlatan Amasya İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, “Önce yanlış anladığımı sandım. 'Güllü mü, küllü mü?' diye yeniden sordum. Sonrasında işin içinden bambaşka bir araştırma projesi çıktı. En az 150-200 yıllık bir kültürün devamlılığı sağlanıyor” dedi.