Bilimsel veri: Tavşan kanı çay tavşanlara da iyi geliyor

Bilimsel veri: Tavşan kanı çay tavşanlara da iyi geliyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin araştırmasına göre çay, kahve ve gazlı içeceklere kıyasla çok daha düşük karbon ayak izine sahip olduğu kaydedildi.

Türkiye günün her saatinde demlenen çayla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre çay, kahve ve gazlı içeceklere kıyasla çok daha düşük karbon ayak izine sahip olduğu anlaşıldı.

Prof. Dr. Görkem Üçtuğ ve ekibinin yaptığı araştırmada, çayın karbon ayak izi hesaplandı. Çarpıcı sonuçlara göre, çayın gazlı içeceklere kıyasla 12 kat, kahveye kıyasla ise tam 30 kat daha düşük karbon salınımına neden olduğu tespit edildi. Prof. Dr. Üçtuğ, kahvenin ithal bir ürün olmasının ve gazlı içeceklerin endüstriyel süreçlerden geçmesinin bu farkı yarattığına işaret etti.

Araştırma çayın bir başka avantajını da ortaya çıkardı: Posasının geri dönüştürülebilir olması. Prof. Dr. Üçtuğ, çay posasının komposta çevrilebileceğini ve balkonlarda bile doğal gübre olarak kullanılabileceğine dikkat çekti. Böylece çay, hem tüketilirken hem de atıklarıyla doğaya zarar vermeyen bir içecek olarak öne çıkmış oluyor. Ekol TV

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.