Karpuzla ilgili bilinmeyen 10 ilginç bilgi! Bakın birçok kişinin bilmediği gerçekler ne
Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olarak bilinir. Ancak pek çoğumuz karpuzun sadece lezzetli bir meyve olduğunu düşünürüz. Oysa karpuzla ilgili bilinmeyen pek çok ilginç gerçek bulunmaktadır. İşte, birçok kişinin bilmediği karpuzla ilgili 10 ilginç bilgi:
1. Karpuz aslında bir meyve ve sebze karışımıdır. Botanik olarak bakıldığında karpuz, kabak ve kavun gibi sebzelerle aynı aileden gelmektedir.
2. Karpuzun içinde bulunan kırmızı et, likopen adı verilen bir antioksidan içerir. Likopen, kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
3. Karpuzun çekirdekleri yenilebilir ve oldukça besleyicidir. Çekirdekler, protein, yağ ve lif açısından zengindir.
4. Karpuzun kabuğu da atılmamalıdır. Kabuk, C vitamini ve lif bakımından zengindir. Ayrıca turşu yapımında da kullanılabilir.
5. Karpuz, dünyanın en büyük meyvesi olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir. 2013 yılında Çin'de yetiştirilen 350.5 kilogramlık bir karpuz rekor kırmıştır.
6. Karpuz, %92 su içeriğiyle oldukça su zengini bir meyvedir. Bu özelliği sayesinde vücudu nemlendirir ve susuzluğu giderir.
7. Karpuzun orta kısmındaki beyaz kısım da yenilebilir. Bu kısım, C vitamini ve B vitaminleri içerir.
8. Karpuz tohumları, susuzluğu gidermek için kullanılabilir. Tohumlar kurutulup çay haline getirilerek tüketildiğinde vücudu rahatlatıcı bir etki yaratır.
9. Karpuz, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde iltihaplanmayı azaltabilir ve vücuttaki ağrıları hafifletebilir.
10. Karpuzun tarihi M.Ö. 5000'li yıllara kadar uzanmaktadır. Antik Mısırlılar, karpuzu suyunu çıkarmak için kullanmışlardır ve tohumlarını mezarlara gömmüşlerdir.
Kaynak:BBN