KONYA HABER
Konya
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3046 %0,23
48,9129 %0,43
4.867,01 % -0,52
Ara
BBN Haber Yaşam Karpuzla ilgili bilinmeyen 10 ilginç bilgi! Bakın birçok kişinin bilmediği gerçekler ne

Karpuzla ilgili bilinmeyen 10 ilginç bilgi! Bakın birçok kişinin bilmediği gerçekler ne

Karpuzun sadece lezzetli bir meyve olmanın ötesinde pek çok faydası ve ilginç özelliği bulunmaktadır. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak, yaz aylarında tüketilen karpuzun sağlık açısından da oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olarak bilinir. Ancak pek çoğumuz karpuzun sadece lezzetli bir meyve olduğunu düşünürüz. Oysa karpuzla ilgili bilinmeyen pek çok ilginç gerçek bulunmaktadır. İşte, birçok kişinin bilmediği karpuzla ilgili 10 ilginç bilgi:

1. Karpuz aslında bir meyve ve sebze karışımıdır. Botanik olarak bakıldığında karpuz, kabak ve kavun gibi sebzelerle aynı aileden gelmektedir.

2. Karpuzun içinde bulunan kırmızı et, likopen adı verilen bir antioksidan içerir. Likopen, kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

3. Karpuzun çekirdekleri yenilebilir ve oldukça besleyicidir. Çekirdekler, protein, yağ ve lif açısından zengindir.

4. Karpuzun kabuğu da atılmamalıdır. Kabuk, C vitamini ve lif bakımından zengindir. Ayrıca turşu yapımında da kullanılabilir.

watermelons-5318938-640.jpg

5. Karpuz, dünyanın en büyük meyvesi olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir. 2013 yılında Çin'de yetiştirilen 350.5 kilogramlık bir karpuz rekor kırmıştır.

6. Karpuz, %92 su içeriğiyle oldukça su zengini bir meyvedir. Bu özelliği sayesinde vücudu nemlendirir ve susuzluğu giderir.

7. Karpuzun orta kısmındaki beyaz kısım da yenilebilir. Bu kısım, C vitamini ve B vitaminleri içerir.

8. Karpuz tohumları, susuzluğu gidermek için kullanılabilir. Tohumlar kurutulup çay haline getirilerek tüketildiğinde vücudu rahatlatıcı bir etki yaratır.

9. Karpuz, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde iltihaplanmayı azaltabilir ve vücuttaki ağrıları hafifletebilir.

10. Karpuzun tarihi M.Ö. 5000'li yıllara kadar uzanmaktadır. Antik Mısırlılar, karpuzu suyunu çıkarmak için kullanmışlardır ve tohumlarını mezarlara gömmüşlerdir.