Konya listenin en başına yerleşti. Deprem haritasının ardından göç alıyor

Konya listenin en başına yerleşti. Deprem haritasının ardından göç alıyor

Son günlerde Ege'deki deprem fırtınasından sonra Antalya, Van, Sinop, Amasya'da meydana gelen depremler deprem riski olmayan illeri gündeme getirdi. AFAD'ın deprem haritasının başında ise bakın hangi il var...

Ege denizinde günlerce yaşanan deprem fırtınası, Ege'de kıyısı olan bütün illerde insanların psikolojisini etkiledi. Depremler bölgede henüz durmuş da değil.

Ardından Antalya, sonrasında Van'ın Tuşba ilçesinde art arda 3,6 ve 4,1 büyüklüğündeki depremler ve Amasya'nın Taşova ilçesi'nde 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmesi vatandaşları endişeye sevk ediyor.

Türkiye'de deprem göçü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılına ait iç göç istatistiklerini yayımladı. Buna göre Türkiye’de 2023 yılında 3 milyon 450 bin 953 kişi iller arasında göç etti. 2007-2008 döneminde yüzde 3,18 olan iller arası göç eden nüfus oranı, yıllar içinde inişli ve çıkışlı seyrinin ardından 2023 yılında yüzde 4,04 ile zirveyi gördü. 2022 yılında iller arasında göç eden nüfusun oranı 2 milyon 791 bin 156 kişi ile yüzde 3,27 idi.

Uzmanlar 2023 yılında iç göç hareketliliğinin artmasını, 6 Şubat 2023’teki deprem felaketi sonrası yıkımın gerçekleştiği bölgeden diğer illere yaşanan göçe bağlamışlardı. TÜİK verilerine göre, daha önce “doğal afet/acil durum” nedeniyle göç eden nüfusun oranı 499 bin 363 kişi ile yüzde 14,5 oldu. İç göç verilerini daimi ikametgah değişikliği kayıtlarından derleyen TÜİK’e göre bu rakam, afet bölgesine dönmeyip göç ettiği yerde kalmayı tercih edenleri gösteriyor.

“Göçün fıtratı kalıcılıktır, tersine göç kolay kolay gerçekleşmez”

Ankara Üniversitesi Mülkiye Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Erdoğan, gelinen aşamada bu nüfusun deprem bölgesine yeniden dönmesinin zorlaştığını açıklamış ve şu ifadelere yer vermişti: “Göçün fıtratı kalıcılıktır, tersine göç kolay kolay gerçekleşmez. Orada kök salındıkça dönmek zorlaşıyor”.

Göç edenlerin ilk tercihi hangi iller

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Türkiye Deprem Haritası deprem yüzünden göç edecek vatandaşlara rehberlik ediyor. AFAD verilerine göre Konya, deprem riski olmayan illerden. Konya geniş düzlükleri nedeniyle deprem riski açısından 4 ve 5. bölgede yer alıyor. Bazı alanlarda zemin alüvyon olduğu için 1. dereceye giriyor. Ilgın, Akşehir ve Tuzlukçu gibi bölgeler 1. dereceye sahipken, diğer bölgeler 3-4 ve 5. dereceye sahip. Bu nedenle il olarak hangi bölgenin ne kadar güvenli olduğuna dikkat etmenin de önemi büyük.

Konya göç almaya devam ediyor

Dolayısıyla Konya son yıllarda üniversite, tarım, teknoloji ve sanayideki istihdam imkanları, kentteki hayatı kolaylaştıran "akıllı yatırımlar"ın yanı sıra deprem göçü de alıyor. Kendisini güvende hissetmeyen insanlar deprem riskinin en az olduğu Konya'ya göç ederek, yerleşiyor. Bu insanların Konya'daki yaşamı aile ve yakın çevresindeki insanlar açısından şehre bir davetiye niteliği taşıyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum