Konya'da bisiklet mevsimi başladı: Ustalar bu bakımları ihmal etmeyin diyor
Havaların ısınmasıyla birlikte Konya’da bisiklet sezonu açıldı. Ustalar, uzun süre kullanılmayan bisikletlerin bakımsız şekilde trafiğe çıkarılmaması konusunda uyarıyor. Konya’da artan sıcaklıklarla birlikte vatandaşlar bisikletlerini tekrar gün yüzüne çıkarmaya başladı. Soğuk kış aylarında bodrumlarda ya da depolarda bekletilen bisikletler, bahar ve yaz aylarında yeniden kullanılmaya başlanıyor. Ancak uzmanlar, uzun süredir kullanılmayan bisikletlerin mutlaka kontrolden geçirilmesi gerektiğini söylüyor.
Periyodik Bakımlar İhmal Edilmemeli
Havaların ısınmasıyla birlikte bisikletin kullanımı artarken, depolardan çıkan bisikletler bakımı yapılmadığı zaman kazalara sebep olabiliyor. 6 ayda bir periyodik bakımlarının yapılması hem sürüş hem de güvenlik açısından önem taşıyor.
Küçük Arızlara Büyük Kazalara Sebebiyet Verebilir
Bisiklet kullanıcıları için güvenlik ve sürüş konforunun korunması amacıyla düzenli bakım büyük önem taşıyor. Ustalar, bisikletlerin altı ayda bir yapılacak periyodik bakımlarının, sürüş güvenliği, konfor ve parça ömrü açısından kritik olduğunu belirtiyor. İhmal edilen fren ayarları, ayarı yapılmayan tekerlekler veya yağlanmamış parçalar, trafikte ciddi kazalara yol açabiliyor. Özellikle kış aylarında kullanılmayan bisikletlerin, korozyona karşı korunması için uygun şekilde muhafaza edilmesi de tavsiye ediliyor.
"Kullanıcılara Hem Daha Konforlu Hem de Daha Güvenli Bir Sürüş Sağlamış Oluyoruz"
Havaların ısınmasıyla beraber bisiklet kullanımına olan yoğun ilgiden dolayı bisikletlerin hem verim hem performans hem de güvenlik açısından bakımlarının yapılması gerektiğini belirten bisiklet bakım ve tamir ustası Mustafa Aka, "Bu bakımlar 6 aylık periyodik zamanlar şeklinde yapılır. 6 ayda bir periyodik bakım yaptırılması hem bisiklet parçalarının korunması hem güvenlik hem de sürüş konforu açısından önemli. Müşterilerin 6 aylık bakımlara geldikleri zaman ön ve arka tekerleklerin akort ayarları, bisiklette bulunan toplam 4 tane haznenin yağlanması, eski yağlarını temizleyip yeniden yağlanması, sorun varsa giderilmesi, fren ayarları ve vites ayarı olarak komple bakıma alıyoruz. Kullanıcılara hem daha konforlu hem de daha güvenlikli bir sürüş sağlamış oluyoruz. Korozyon oluşur, aşınan metaller olur. Metallerdeki aşınma da güvenlik açısından çok önemli. Aşınan metaller, sürücün güvenliğini tehlikeye sokar. Bugün tutmayan bir fren, sürücü için her zaman risktir ya da doğru dönmeyen bir tekerlek, düşmesine sebep olabilir. Bu bakımların ihmal edilmemesi şart" dedi.
"Freni Tutmayan Bir Bisiklet, ölümlü Bir Kazaya Karışabilir"
Normalde bir motor araç bakım istediği gibi bisikletin de aynı şekilde bakım istediğini ifade eden Aka, "Bugün freni olmayan bir bisikleti başka şekilde durdurmaya çalışmak ya da bisikletin işleyişine aykırı hareketlerle trafiği tehlikeye sokmak hem trafik açısından hem de sürücün can güvenliği açısından sıkıntı çıkarmaktadır. Bu açıdan bisiklet de aynı diğer vasıtalar gibi mutlaka periyodik bakıma girmeli, sürüş önlemleri ve güvenlik önlemleri alıp ondan sonra trafiğe çıkılmalıdır. Bugün freni tutmayan bir bisiklet ölümlü bir kazaya karışabilir. O yüzden bu tip olaylarda özellikle can güvenliği açısından bakıma çok dikkat etmek gerekiyor. Diğer motorlu vasıtalar gibi bisikletin bakımı çok pahalı bir bakım değil. Daha basit yapılır, daha az maliyette olur. O yüzden bunun bakımından kaçınmamak lazım. Koruyucu ekipmanlar şart özellikle kask, yaralanmalı kazalarda çok faydalı bir aksesuar. Özellikle çocuklarda diz ve dirseklik kullanımını da tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.