Konya’daki bu mağaranın girişi var çıkışı yok. Uzunluğu 533 metre

Konya’daki bu mağaranın girişi var çıkışı yok. Uzunluğu 533 metre

Konya, tarihi ve doğasıyla dikkatleri çekmeyi başarıyor. Şehirde bulunan Dede Tarlası Mağarası ise ziyaretçilerini büyülüyor.

Konya’da mağaralarıyla ünlü Derebucak Çamlık bölgesindeki doğa harikası Dede Tarlası Mağarası görenleri şaşırtıyor. Çamlık’ın en ilginç mağaraları arasında bulunan Dede Tarlası, Mediova Platosu’nda yer almaktadır. Çamlık’da bulunan diğer mağaralar gibi kireçtaşlarından oluşmuş olan Dede Tarlası, Balatini’ne benzer özelliklerde gelişmiştir. Bir düden özelliği taşıyan mağara, kapalı bir havza durumundaki Mediova’nın yüzey sularını toplayarak yeraltından Balat Deresi'ne aktarmaktadır.

dede-tarla-magarasi-konya.jpg

UZUNLUĞU 533 METRE
Dede Tarlası Mağarası’nın tanıtım levhasındaki bilgilere göre uzunluğu 533 metre olan mağaraya eğilerek girilebiliyor. Farklı gelişim dönemlerine ait iki kattan oluşan Dede Tarlası Mağarası’nın ana girişin bulunduğu üst kat tamamen fosilleşmiş durumda.

dede-tarla-magarasi.jpg

Ana girişten yüz metre sonra alt kattaki yarı aktif galeride ise derinlikleri beş metreye kadar olan küçük küçük göletler bulunuyor. Yaz aylarında ise bölgesel kuraklığa bağlı olarak mağara içerisinde sadece sızıntılar mevcut.
Birçok farklı oluşumu bir arada görmenin mümkün olduğu mağaranın giriş kısımları yürüyüşle geçilebiliyor ve burada sağa sola ayrılan kollar rahatlıkla gezilebiliyor. Daha sonra su havuzlarının bulunduğu bölümde ise karşınıza sarkıt-dikitler çıkıyor.

GENİŞ SALONA SAHİP
Mağaranın son kısmına yaklaşıldığında ise oldukça yüksek ve zemini suyun aşındırması ile oluşmuş geniş bir salona ulaşılmakta. Bir sifonla sonlanan mağaranın suları bu yolla Körükini-Suluin sistemine kavuşuyor. Buradan çıkış yapmak ise mümkün değil. Bu noktaya kadar ulaşmayı başaran ziyaretçiler çıkış için geldikleri yolu geri dönmek zorunda kalıyor.

resim-cffc95113beab7fe4714938e19942543.jpg

Girişi dar ve zorlu olan mağaranın içerisinde muhteşem görüntüler bulunur. Bu yönüyle mağara, dışarıdan çok basit ve sade görüntüsüne tezat bir şekilde içerde çok zengin ve şaşırtıcıdır. Burayı ziyaret edenler, bölgeyi çok iyi tanıyan rehberler eşliğinde ve profesyonel destek alarak hareket etmelidir.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.