Konya'nın mavi suları rafting macerası yaşatacak. Sezon açılıyor

Konya'nın mavi suları rafting macerası yaşatacak. Sezon açılıyor

Konya'da doğan, Karaman ve Antalya'dan geçerek Mersin'in Silifke ilçesinde Akdeniz'e kavuşan Göksu, Genişliği ve uzunluğu ile beraber güzergahındaki farklı özellikler raftigncilere doğal bir çağrı yapıyor. İşte ayrıntılar.

Konya'dan Mersin'e akarken etrafındaki her şeye yeniden can, ruh ve anlam veren Göksu, Seyhan ve Ceyhan ile birlikte Türkiye'nin en büyük nehirlerinden.

Konya'nın Akdeniz'e açılan kapısı

Göksu Nehri'nin önemli bir bölümü Konya'da bulunuyor. Nehir Toros Dağları boyunca geniş bir kanyon üzerinden akıyor. Nehir, Konya'nın Akdenize'e açılan kapısı niteliğinde.

Göksu platosu

Göksu Nehri Konya'da-Taşeli platosunda doğuyor. Özellikle Toros Dağları'nda yer alan engin ve derin kanyonu takip etmek sureti ile yoluna devam ediyor. Konya-Taşeli platosunda başlayan macerası Taşeli yaylaları üzerinden de geçerek döküldüğü noktaya kadar sürüyor.

Göksu Nehri'nin hedefi Akdeniz

Her açıdan büyük bir öneme sahip olan Göksu nehri Akdeniz'e dökülen akarsular arasında yer alıyor. Özellikle taş ile yaylalarından geçmek suretiyle Geyik Dağları sularından besleniyor.

Yepyeni bir maceranın adı

Göksu Nehri yağmur ve kar suları ile beslenirken düzensiz bir rejime sahip. Özellikle Eylül ve Ocak aylarında oldukça düşük bir su seviyesi bulunuyor. Nisan ayında karların erimesi ile beraber yeniden istenilen en yüksek seviyeye ulaşıyor. Zaman zaman sert fırtınalar sebebiyle taşkınların meydana geldiğini söylemek mümkün olabiliyor. Ancak Nadir şekilde bu fırtınalar Akgöl çevresinde etkili olabiliyor.

250 kilometrelik bir güzergah

Göksu Nehri'nin uzunluğu 250 kilometreden fazla olduğu biliniyor. Aynı şekilde drenaj havzasının ile ise 10000 kilometrekareden fazla olduğunu dile getirmek mümkün. Hadim Göksu’yu ve Ermenek Göksu’yu şeklinde iki kolu üzerinden Taşeli Yaylası ile beraber yoluna devam ediyor. Oradan da Akdeniz'e dökülüyor. Özellikle boyutları söz konusu olduğunda Türkiye'nin en uzun ve geniş nehirleri arasında yer alıyor.

Raftingciler için yeni güzergah

Artık hem Göksu hem de kolu olan Ermenek Çayı üzerinde rafting yapmak mümkündür.

Göksu üzerinde Mut Derinçay'dan Silifke'ye kadar 91 km olan uzun parkur üzerindeki kanyonlardan ve düzlüklerden geçilerek aktivite gerçekleştirilebiliyor.

Derinçay Mut 20 km, Mut Kışlaköy 38 km, Kışlaköy Kargıcak 13 km ve Kargıcak -Silifke etabı 20 km.

Su yüzeyi yaz aylarında da uygun. Kolay bir parkur olarak nitelendiriliyor. Bölgeye gelen turistlere alternatif bir sportif faaliyet yaşatılabileceği belirtiliyor. Yıllık ortalama debi 90-95 arasında ve en yüksek debi 261 m3/s ile Mart ayı olarak belirtiliyor.

Fotoğraf: tatil fırsatları

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.