Kurban etinden sucuk ve pastırma yapılır mı, dini açıdan sakıncası var mı? Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı
Sucuk yapımının yaygın olduğu ülkemizde, vatandaşlar Kurban Bayramı'nda kesilen etleri kıyma ve sucuk yaptırmak için kasapların yolunu tuttu.
GEÇ SAATE KADAR MESAİ
Kurban etinden sucuk yapımının yaygın olduğunu söyleyen kasap Refik Kocabaş, "Biz dededen toruna kalan mesleğimizi devam ettiriyoruz. Özel baharat karışımımız ile sucuklar hem daha lezzetli hem de daha uzun ömürlü oluyor. Sucuk yaparken eti önce parçalara ayırarak yağ ve et oranını ayarlayarak özel baharat karışımımızla harmanlıyoruz. Sonra makinelerden geçirerek sucuk haline getiriyoruz. Tabi bu durumda talep de bir hayli fazla oluyor. Hazırlanan 1 kilo sucuğu 130 liraya 1 kilo kıyma çekimini 20 liraya yapıyoruz, geç saatlere kadar mesaimiz sürüyor" dedi.
Yoğun telep gören mesainin, bayramdan sonraki haftaya kadar sürmesi bekleniyor.
KURBAN ETİNDEN SUCUK PASTIRMA YAPILIR MI?
Konunun uzmanlarına göre, kurban etiyle sucuk yapmak İslam'a uygun ve caiz. Kurban eti, Allah rızası için kesildiği sürece helal ve farklı şekillerde işlenerek tüketilmesinde de dini bir sakınca bulunmuyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Dim-n İşleri Yüksek Kurulu'nun ''Kurban eti nasıl değerlendirilmelidir?'' sorusuna şu cevabı veriyor: '' Kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılması, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılması, bir kısmının da evde yenmesi tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte Hanefî mezhebine göre kurban etinin tamamı da evde bırakılabilir (Kâsânî, Bedâi‘, 5/80-81). Ancak durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur. Şâfiî mezhebine göre ise kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (bkz. Nevevî, el-Mecmû‘, 8/413).''
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.