Lahana pişirirken dikkat! Gaz yapmaması için işte bilmeniz gereken pişirme tüyosu
Lahana pişirirken dikkat etmek önemlidir! Lahana, pişirilirken gaz yapabilir, bu nedenle gaz oluşumunu engellemek için lahanayı pişirmeden önce 5-10 dakika sirkeli suda bekletmek faydalı olacaktır. Bu işlem, lahananın sindirilmesini kolaylaştırarak gaz oluşumunu azaltacaktır.
Ayrıca, lahanayı uzun süre kaynatmak yerine kısa süreli haşlamak da gaz oluşumunu azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu basit ama etkili tüyoları uygulayarak, lahana yemeği yaparken gaz sorununu minimuma indirebilirsiniz.
Bütün Lahana Nasıl Haşlanır?
Öncelikle lahananın ortasındaki birleşme kısmını bıçakla çıkartın.
Eğer dış yaprakları çok büyükse, dikkatlice çıkartarak boyutunu küçültün.
Lahananın dışındaki sararmış yaprakları da çıkartın.
Su hafifçe kaynamaya başladığında lahanayı içerisine ekleyin.
Lahananın ilk olarak dış yaprakları pişer. Bu yüzden lahanayı sık sık çevirin.
Lahana pişerken içerisine kesinlikle tuz atmayın.
Lahanayı sıcak suda pişirdikten sonra çıkartın ve hemen soğuk suyun içerisine alın.
Dilimlenmiş Lahana Nasıl Haşlanır?
Öncelikle lahananın dışındaki yaprakları göbek kısmından soyun ve çıkartın.
Solgun ve sararmış yaprakları mutlaka ayıklayın.
Lahananın bütününü soğuk su altında güzelce durulayın.
Daha iyi temizlenmesi için, 30 dakika tuzlu suda bekletebilir, ardından bol suyla durulayabilirsiniz.
Lahanayı uzun ince parçalar halinde veya elma dilim şeklinde dilimleyin.
Lahananın orta kısmını ya da gövdesini kesip atın.
Bir tencereye su doldurun. (Mümkünse et suyu veya sebze suyu) Suyu orta ateşte kaynatın.
Su kaynamaya başladığında içerisine dilimlenmiş lahanaları ekleyin ve ağır ateşte pişmeye bırakın.
İnce kıyılmış lahana 5-10 dakika, elma dilim lahana ise yaklaşık 10-15 dakika içinde pişecektir.
Lahana yumuşayıp pişmeye başladığında tencereden çıkartın ve kevgir yardımıyla süzün.
Kaynak:BBN