KONYA HABER
Konya
Parçalı bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3358 %0,23
48,7143 %0,44
4.908,25 % 0,48
Ara
BBN Haber Yaşam Manisalılar Kışlık Tarhanayı böyle hazırlıyor! Tarhana 2 yıl boyunca bozulmadan taze kalıyor

Manisalılar Kışlık Tarhanayı böyle hazırlıyor! Tarhana 2 yıl boyunca bozulmadan taze kalıyor

Tarhana hazırlarken aklınızda bulunması gereken geleneksel yöntemler

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Kışlık tarhana hazırlığı, Manisa mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan tarhana, sağlıklı ve doğal bir besin kaynağı olmasının yanı sıra, uzun süre taze kalma özelliğiyle de dikkat çekmektedir. Manisalıların bu özel lezzeti hazırlarken gösterdikleri özen ve titizlik, tarhananın eşsiz lezzetini ve besleyici değerini ortaya çıkarmaktadır.

Ulusal.com.tr'deki bilgilere göre; Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tarhana, Türk mutfağının en önemli yemeklerinden biridir. Özellikle Manisa bölgesinde yapılan tarhana, hem lezzetiyle hem de dayanıklılığıyla öne çıkmaktadır.

Manisalılar, kışlık tarhanayı özenle hazırlarlar ve bu sayede iki sene boyunca taze kalmasını sağlarlar. Bu da tarhananın bozulmadan tüketilmesine olanak tanır.

01-hyfp.jpg

Tarhana yapımı, oldukça zahmetli bir süreçtir. İlk olarak, yoğurt, un ve baharatlar karıştırılır ve hamur haline getirilir. Daha sonra bu hamur, güneşte kurutulur ve ufalanır. Bu işlem, tarhananın dayanıklılığını arttırır.

Manisalılar, tarhanayı hazırlarken özellikle baharat konusunda oldukça titiz davranırlar. Tarhanaya katılan baharatlar, hem lezzetini arttırır hem de sağlık açısından faydalıdır. Özellikle kekik, nane ve sarımsak gibi baharatlar, tarhananın lezzetini arttıran önemli unsurlardandır.

Tarhana, kış aylarında sıcak bir çorba olarak tüketilir ve soğuk kış günlerinde vücudu ısıtır. Ayrıca, tarhana çorbası sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak sağlığını korur.

Manisalıların tarhana yapımındaki özeni ve titizliği, bu lezzetli yemeğin dayanıklılığına da yansımaktadır.

KLASİK TARHANA ÇORBASI NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

4 yemek kaşığı toz tarhana
1 yemek kaşığı kuru nane
7 su bardağı su
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1 diş sarımsak (ezilmiş)

TARİF

Toz tarhanayı geniş bir karıştırma kasesine alın. Üzerine toz nane ve oda sıcaklığındaki 2 bardak suyu ekleyerek bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Tarhana yumuşayana dek, yaklaşık 15 dakika boyunca oda sıcaklığında yumuşamaya bırakın.
Bu sırada geniş bir tencereye sıvıyağ ve tereyağını ekleyip, orta ateşte eritmeye başlayın. Ezilmiş sarımsak ve salçayı ekleyerek kavurmaya başlayın.
Yumuşayan tarhana karışımını ekleyin, ardından tuzunu da ekleyin ve karıştırın.
Kalan 5 su bardağı suyu ve tencereye ekleyin. Ara ara karıştırarak koyulaşana dek pişirin.
Kaynayan çorbayı bekletmeden sıcak olarak servis edin. Pişirdikçe koyulaşan bir çorba olduğu için daha sonra tüketecekseniz üzerine su ilave etmenizi öneririz.


AFİYET OLSUN!