Mantar temizliği nasıl yapılır? Mantarı yıkayıp besin değerini yok etmeyin. Bu yöntemle mantar temizleniyor

Mantar temizliği nasıl yapılır? Mantarı yıkayıp besin değerini yok etmeyin. Bu yöntemle mantar temizleniyor
Mantar temizlerken aklınızda bulunması gereken tüyo. Bu tüyo sayesinde mantar temizliği yapmak mümkün

Mantar temizliği oldukça önemlidir çünkü mantarın doğal lezzeti ve besin değeri korunmalıdır. Mantar temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Mantarları yıkamak yerine temizlemek, besin değerini korumak için en uygun yöntemdir.

Mantarın su ile yıkanması sağlık açısından tehlikelidir; ayrıca lezzetini ve rengini de etkiler. Bu nedenle dış yüzeyindeki zarsı dokunun soyulması işinizi görecektir:

  • Mantarın sapını hafif çevirip kendinize doğru çekin; kolayca çıkacaktır.
  • Şapkası olarak tabir edilen, mantarın üst kısmında ince bir zar bulunur. Bu zarı bir meyve bıçağı yardımı ile yavaşça soyarak kaldırın.
  • Bu zarı kaldırdığınızda mantarın beyaz kısmı ortaya çıkacaktır.
  • Biraz önce ayırdığınız sapları da yine aynı şekilde bıçak yardımı ile zarından ayırın ve beyaz kısma ulaşın.
  • Bu iki işlemden sonra nemli bir bez hazırlayın ve soyduğunuz mantarların dışında kalan tabakaları son defa temizleyin.

hq720-001.jpg

Mantar Yıkanır Mı?

Mantar temizleme söz konusu ise; bu konuyu 2 şekilde ele alanlar olacaktır. Mantarı yıkayanlar ve yıkamayanlar. Peki hangisi doğru?

Mantarın süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapsedeceği için bu durum mantarın lezzetini ve rengini negatif etkiler. Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır.

Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir. Bu durum ise yemeklerinizin lezzet kalitesini düşürebilir. Ayrıca su çeken mantarlar daha geç pişer. En önemlisi de bakteri miktarı artar; gıda zehirlenmesine kadar yol açabilir.

Kaynak:BBN