KONYA HABER
Konya
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3652 %0,29
48,5090 %0,48
4.845,68 % 0,00
Ara
BBN Haber Yaşam Meğer pilavı yanlış pişiriyormuşuz! Böyle hazırlanırsa lapa olması asla mümkün değilmiş

Meğer pilavı yanlış pişiriyormuşuz! Böyle hazırlanırsa lapa olması asla mümkün değilmiş

Bu püf noktalarına dikkat ederek, artık lapa olmayan nefis bir pilav yapabilirsiniz.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 3 dk

Pilav yapımı, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak bilinir. Ancak, pilavın doğru pişirilmesi konusunda birçok kişinin yanlış bilgilere sahip olduğu ortaya çıktı. Meğer pilavı yanlış pişiriyormuşuz! Böyle hazırlanırsa lapa olması asla mümkün değilmiş.

Pilavın lapa olmaması için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. İşte lapa olmayan pilav tarifi ve püf noktaları:

1. Pilav için kullanılacak pirincin cinsi önemlidir. Uzun taneli ve kaliteli bir pirinç tercih etmek, pilavın lapa olmaması için önemlidir.

2. Pirinci yıkamak da lapa olmayan pilavın sırlarından biridir. Pirinci yıkadıktan sonra süzgeçte bekletmek, fazla nişastanın atılmasını sağlayarak pilavın kıvamını korur.

3. Pilavın su oranı da oldukça önemlidir. Su miktarını doğru ayarlamak, pilavın lapa olmaması için gereklidir. Genellikle 1 su bardağı pirinç için 2 su bardağı su kullanılması tavsiye edilir.

4. Pilavı karıştırmamak da lapa olmayan pilavın sırlarından biridir. Pilavın pişme sürecinde karıştırılmaması, tanelerinin dağılmamasını ve lapa olmamasını sağlar.

5. Pilavın demlenme süresi de önemlidir. Pişen pilavın ocağın altını kapatıp, demlenmeye bırakılması tanelerin iyice şişmesini ve lapa olmamasını sağlar.

maxresdefault-001.jpg

PİLAV TARİFİ

MALZEMELER

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • Sıvı yağ
  • 2, 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 2, 5 su bardağı su

TARİF

  • İlk olarak pirinçleri derin bir kasenin içine alın. Ardından üstünü biraz geçecek şekilde sıcak su dökün ve kasenin içine yarım tatlı kaşığı kadar tuz atın ve bu halde yarım saat kadar yani su ılınıncaya kadar pirinçleri bekletin. Sonrasında pirinçlerin nişastasının gitmesi için pirinçleri bol su ile yıkayın ve süzgeç yardımı ile süzün.
  • Orta boy fazla derin olmayan bir tencerenin içine dibini tamamen kaplayacak bir şekilde sıvı yağı dökün ve yağı ısıtın. Süzdüğünüz pirinçleri tencereye ilave edin. Hemen ardından tencereye tam da pirinçler kavrulacağı zaman tereyağını da ekleyin. Bu şekilde bir süre pirinçleri hafif renkleri değişene dek kavurun. Kavurma aşamasında pirinçlerin dibini tutmaması için sürekli karıştırmaya devam edin.
  • Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin. Sonrasında içine 2,5 su bardağı kadar kaynamış su ilave edin. Tenceredeki pilavı kısık ateşte suyunu çekinceye ve pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pilavınız piştikten sonra kapağı kaldırıp tencerenin üstüne bir bez ya da havlu koyun ve yeniden kapağı kapatın. Bu şekilde pilavınızın bir süre demlenmesini sağlayın. Ardından pilavınızı sıcak sıcak servis edin.