Sucukta tavuk kafası, lahmacunda kanatlı; gıda üreticileri insan sağlığıyla oynamaya devam ediyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapılan gıda ürünleri listesini güncelledi. Buna göre denetimlerde sucukta tavuk kafası, lahmacunda kanatlı eti, baharatta yasaklı boya gibi halk sağlığını tehdit eden unsurlar tespit edildi.
Listeye 39 yeni ürün eklenirken, bakanlık denetimlerin aralıksız süreceğini duyurdu.
Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını koruma amacıyla taklit, tağşiş ve sağlığa zararlı olabilecek gıda ürünlerinin yer aldığı güncellenmiş listeyi kamuoyuyla paylaştı. Yeni düzenlemeyle birlikte, uygunsuz ürünler iki ayrı başlık altında kategorize edildi.
BAKANLIK, İLK KEZ BU YIL TAKLİT VE TAĞŞİŞ ÜRÜNLERİ İKİ FARKLI KATEGORİDE DEĞERLENDİRDİ:
Taklit veya Tağşiş-1 Listesi: Ürünün içeriğinde farklı bir maddenin kullanılması ve bu durumun tüketiciyi yanıltacak şekilde sunulması durumlarını kapsıyor. Örneğin, farklı yağların karıştırılarak zeytinyağı gibi satılması bu kategoriye giriyor.
Taklit veya Tağşiş-2 Listesi: Ürünün temel besin değerlerinin mevzuata aykırı şekilde değiştirilmesini içeriyor. Örneğin, tereyağında yağ oranının yasal limitlerin altında olması bu gruba dahil ediliyor.
39 yeni ürün eklendi
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, son güncelleme ile birlikte listeye 39 yeni ürün eklendi. Bu ürünlerden 25’i taklit veya tağşiş-1, 9’u taklit veya tağşiş-2 ve 5’i sağlığa zararlı gıdalar listesinde yer aldı.
Listede neler var?
Denetimler sonucunda ortaya çıkan uygunsuzluklar arasında gıda güvenliği açısından endişe verici detaylar dikkat çekti. Bakanlığın yayımladığı güncellenmiş listede;
Sucukta tavuk kafası,
Lahmacunda kanatlı eti,
Baharatta yasaklı boya kullanımı,
Peynire sütsüz katkı maddeleri eklenmesi,
Zeytinyağına farklı yağların karıştırılması,
Baldaki hileler gibi birçok usulsüzlük tespit edildi.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.