Konya'da Tuz turizmi: Ekolojik turizmde yeni bir anlayış ve yepyeni bir lokasyon
Tuz ve turizm ekosisteminin kesiştiği turizm alanlarından bir diğeri Eko-turizm.
YEPYENİ BİR TURİZM LOKESYONU: KONYA TUZ GÖLÜ
Eko-turizm kapsamında değerlendirilebilecek önemli merkezler olarak; Konya sınırları içinde bulunan Tuz Gölü ve çevresindeki Bolluk, Tersakan Gölleri, Afyon ve Denizli il sınırlarındaki Acıgöl, Kırşehir’deki Seyfe Gölü, Kayseri’deki Palas Tuzla Gölü sayılıyor.
Bu göller; flamingo, turna, yaban kazı, kılıçgaga, angut ve benzeri kuşlara barınma, kışı geçirme ve kuluçkalama imkânı sağlamakta. Bu göller ve çevreleri, söz konusu kuş türü çeşitliliği sayesinde kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı için önemli merkezler olarak kabul edilmekte.
Ayrıca belirtilen bölgelerde tuzluluğa ve kuraklığa dayanıklı çok sayıda endemik bitki türü bulunmakta olup bu durum buraları doğa ve botanik
meraklıları için adeta cazibe merkezleri haline getirmekte. Özellikle Tuz
DÜNYADA GÜNEŞİN BATTIĞI EN GÜZEL YER
Gölü'nde gün batımında oluşan kızıllığın göl yüzeyine yansıması, göl yüzeyindeki tuz kristallerinin ufuk çizgisiyle birleşerek sonsuzluk hissi
vermesi, göl yüzeyinin ışığı yansıtmasıyla simetrik kompozisyonlar oluşturulabilmesi, göldeki mikroorganizma ve algler sayesinde oluşan kızıllığın flamingolarla beraber resmedilebilmesi Tuz Gölü’nü hobi fotoğrafçıları ve eko-turizm için ideal bir ortam haline getirmekte.
SAĞLIK TURİZMİNDE TUZUN ROLÜ
Tuzun turizm ekosistemindeki rolü incelendiğinde tuz temalı sağlık turizmi unsurlarının ilk sıralarda yer aldığı söylenebilir. Özellikle ülkemizdeki kaya tuzu madenlerinde yapılabilecek haloterapi (tuz tedavisi) ve steleoterapi (mağara tedavisi) gibi tamamlayıcı tıp tedavisi yöntemlerinin turizme katkı sağlama potansiyelinin yüksek olduğu değerlendiriliyor..
Yapılan bilimsel araştırmalarda haloterapi (tuz tedavisi) ve steleoterapi (mağara tedavisi) ile modern tıp tedavisi yöntemlerinin bir arada uygulanmasıyla hafif ve orta dereceli bronşiyal astım, kronik obstrüktif bronşit, post-pnömoni durumları ve diğer çeşitli solunum ve cilt hastalıklarında fayda sağlanabileceği anlaşıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.