Abdullah Ali Ozan

Abdullah Ali Ozan

Alışkanlıklarımızın esiriyiz

Alışkanlıklarımızın esiriyiz

İstekle başladığımız birçok işi ne yazık ki yarı yolda pes ederek bırakırız. Asıl hedefe ulaşmak bize zevkin doruklarını yaşatacak olsa bile pes etmek daha kolay gelir. Pes etmeden devam edenler ise bunu alışkanlığı haline getirir ve şahsi hedefine ulaşmış olur. İnsanoğlu gerçekten de alışkanlıklarının esiridir.

İşte bütün isteklerimize bizi ulaştıracak anahtar kelime budur yani alışkanlıklarımız. Yeni bir alışkanlık edinmek için bol bol tekrar, bulunduğumuz konumu koruma, motive olacağımız destekleyici eylemler ve sonuç olarak kendimizi ödüllendirme yatar.

Alışkanlıklarımız kimi zaman iyi, kimi zaman kötüdür. Başlangıçta kötü olan alışkanlıkları bırakmazsak zamanla ihtiyaç haline gelir. Geçmişe dönüp baktığımızda bu alışkanlıkları edinme tarzımız hep aynıdır. Düzenli tekrar, bulunduğunuz konumu koruma, motive olacağınız destekleyici eylemler ve sonunda ödül sistemi ile artık bütün isteklerimizin esiri oluruz.

Alışkanlıklarımızı belirleyen şey ise bulunduğumuz ortam, yaşam koşullarımız ve keyif aldığımız aktivitelerdir. Zamanla değişkenlik gösteren isteklerimiz aslında alışmak istediğimiz prangalardır.

Alışkanlık edinirken düzenli bir özverinin bize kaybettireceği zaman her ne kadar değerli görünse de ileride kazanacağımız yaşam kalitesi ile kıyaslandığında küçük bir detay olarak kalmaktadır.

Alışkanlık edinirken diğer bir sorun aynı eylem için sürekli kendi sürecimizi başka insanların süreçleri ile karşılaştırmamızdır. Hepimizin bir şeyleri öğrenme, algılama ve reaksiyon gösterme süreleri birbirinden farklıdır. Bu süreçte kendimizi kimseyle karşılaştırmayarak, sadece sonuca odaklanmak bize zaman ve motivasyon kazandırır.

Alışkanlık, bir halata benzer her gün lifi örer ve sonunda onu koparamayacak kadar güçlü yaparız. İsteklerinizin peşinden koşmak için kendinize zaman ayırmayı, düzenli tekrar yapmayı ve bulunduğunuz konumu koruyup, motive olarak daha da ileri gitmek için adım atmayı ve sonucunda kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Abdullah Ali Ozan Arşivi