Ali Ulurasba

Ali Ulurasba

DEĞİŞEN DÜNYADA EBEVEYNLİK: GENÇLER EBEVEYNLERİNİZE DİKKAT EDİN

DEĞİŞEN DÜNYADA EBEVEYNLİK: GENÇLER EBEVEYNLERİNİZE DİKKAT EDİN

“Anne balar çocuklarınıza dikkat edin” denirdi eskiden özellikle yaramaz çocuklar mevzu olunca. Günümüzde ise gençlere “anne babanıza dikkat edin” denilmeye başlandı. Neden?

EBEVEYN ERGENLİĞİ yaşıyoruz.

Nasıl mı?

Ebeveynlik, çocuk yetiştirmede hayati bir öneme sahiptir.

Her bireyin kişiliği çocukluk döneminde şekillenir ama ANNE BABANIN KARAKTERİ DE (benliği ve kişiliği) BU DÖNEMDE YENİDEN ÜRETİLİR. Bu evrede çocukların rol model aldıkları en önemli kişiler ebeveynleridir.

Kişiliğin öznel yanını ve esasını oluşturan benlik, bireyin kendi kişiliğine dönük kanılarının toplamı, kendini tanıma ve değerlendirme şeklidir. Benlik, insanın kendi kişilik özellikleri, hedef ve beklentileri, yetenekleri, değer yargıları ve inançlarından oluşmaktadır

EBEVEYN BENLİĞİ dediğimizde ne demek istiyoruz?

Çocuğun benliği ebeveyn üzerinden gelişirken ebeveynin de çocuk üzerinden kendi benliğini yeniden ürettiğini söylüyoruz. Bu aynı zamanda bir kişilik inşasıdır.

Günümüzde ilginç bir noktaya geldiğimiz gerçeği son derece çarpıcı, ebeveynlik açısından. Ebeveynler yetiştirdikleri çocuklardan, aile bağlarından, toplumsal konumlarından vb. bağımsız kendi yeteneklerini test ediyorlar ve dünyayı kendi başlarına keşfetmeye çıkmışlar.

Günümüzde dünyada yaşanan ekonomik, sosyal, politik, duygusal, teknolojik pek çok etken ebeveynler kişilik oluşumunu yeniden üretmekte. Doğal olarak yeni ebeveynlik stillerini de ortaya çıkarmakta. Bu ebeveynlik stillerine belki ileride bir kavram iliştirilir ama görünen o ki günümüzde ebeveynler davranışlarının sonuçlarıyla nasıl yüzleşeceklerini ve bunlarla nasıl başa çıkacakları bilmiyorlar.

EBEVEYNLİĞİN DÖNÜŞÜMÜNDE ARTIK İLGİNÇ BİR NOKTADAYIZ.

Genç ergenlerden beklenen davranış biçimlerinin, söylemlerin anne babalar tarafından gerçekleştirilmesi; Tik tok başta olmak üzere hemen birçok sosyal medya platformunda ebeveynlerin kendilerini sor derece farklı biçimde sergilemesi değerlendirmeye değer konular arasında.

Yaşanan ANORMAL EBEYVEYNLİK mi?

Ebeveynliği ailenin temel dinamiği olarak ele alırsanız, durum son derece karmaşık ve hiç de iç açıcı görünmüyor.

Ebeveynlere yönelik eğitimler, ‘doğru çocuk yetiştirme biçimleri’, çocuğun nasıl bir ortam da büyümesi gerektiği, ‘çocuğun nasıl güvende tutulacağı’, gibi günümüz de problem halini almış konular dikkat çekici bir biçimde gerek medya organlarında gerekse uzmanlar aracılığıyla karşımıza çıkarak gündelik yaşama tezahür ettiği görülmekteydi.

Önümüzdeki süreçte gençlere yönelik

doğru ebeveyn bakımı biçimleri”,

“ebeveynin nasıl bir ortam da bulunması gerektiği,

ebeveynin nasıl güvende tutulacağı”, gibi günümüz de problem halini almış konular dikkat çekici bir biçimde gerek medya organlarında gerekse uzmanlar aracılığıyla karşımıza çıkarak gündelik yaşama tezahür edeceği görülebilecektir.

..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ulurasba Arşivi