Ali Ulurasba

Ali Ulurasba

YENİ BİR POPÜLER KAZANÇ KAPISI: BİR DALGA ÇUKURU OLARAK SOSYAL MEDYADA LİNÇLENMEK

YENİ BİR POPÜLER KAZANÇ KAPISI: BİR DALGA ÇUKURU OLARAK SOSYAL MEDYADA LİNÇLENMEK

Denizde bir dalga çukuru vardır hepiniz görmüşsünüzdür (oraya geleceğim).

Ama güzel linçlendim…

İyi linçlendim…

Öyle böyle değil linçlediler…

İnanılmaz linçlendim…

Çok fena linçlendim…

Baya baya linçlendim…

Ağzım yüzüm her yerim linçlendi…

Sonra yine linçlendim, bir daha linçlendim, bir daha linçlendim…

Öyle ki ruhum bile linçlendi…

Kişisel sosyal medya hesabından “Kadir gecesi özel, Rabbim kabul etsin” notuyla içki masası fotoğrafı paylaştığı için işinden olan ve hakkında soruşturma başlatılan Pegasus çalışanı O.T., ifade vermeye gittiği savcılık tarafından tutuklamaya sevk edilmişti… Sonrasında Türkiye ona der edildi ve o da Amerika’ya göç etmek zorunda kaldı. Son röportajında “olmasaydı iyiydi” yanına “hayatımı değişti artık daha güçlüyüm” gibi ifadeleriyle dikkat çekti.

Bu tavrından dolayı bu şahıs milyonlarca insanın sosyal medya linçine maruz kalmıştı.

Bir başka olay ise son derece taze, takip etmişsinizdir. İbrahim Tatlıses'in kızı olduğu ifade edilen D. Ç. T., THY uçağını birbirine kattığı görüntüler servis edildi. Kedisini pusetten çıkarıp kucağına alarak kuralları ihlal eden Dilan Tatlıses kendisini uyaran kabin memurlarına saldırdığı görülüyordu görüntülerde. Olay sonrası gelen polislere de sert tepki gösteren Tatlıses polis memuruna, “Öyle üniformana güvenerek hareket etmeyeceksin. Yerler seni burada yerler koçum bak seni yerler.” ifadelerini kullandığı da videolarda dikkat çekmişti.

Sosyal medya linçi dalgası onu da içine aldı ve bir kenara attı.

D. Ç.T., son açıklamasında haksız yere linç edildiğini söyledi ama bunu kendisinin güçlü yaptığını ve gerektiğinde her zaman böyle davranacağını belirtiyordu. Açıklamasına göre hırsızlık yapmamış, fahişelikle gündeme gelmemiş vs. idi.

Bu iki örnekte de görüleceği üzere linç ilk anda dalgalı bir denizde giden geminin bir anda oluşuveren dalga çukurunda kaybolması etkisi gösteriyor. O ters dalga çukurunda gemi kayboluyor ama sonra ihtimal aynı dalga gemiyi tekrar su yüzüne çıkarıyor.

Etik değerlerdeki yeni uzamlar insanlardaki yeni anlak anlayışı bağlamında ayıp’ı yeniden düzenlediği ve yeni bir hale yola koyduğu için artık utanma da “reklamın iyisi kötüsü olmaz” mottosu işleğinde kendine yeni son derece popüler ve sıcağı sıcağına bir kazanç kapısı üretmiş durumda.

En fazla linç yiyenin daha çok görünür olması ve bunun bir kazanca dönüşmesi de an meselesi oluyor.

Linçlenenler “avukatı”nın gereğini yapacağını söylüyor. Ancak biz linçleyenlerin akıbetiyle ilgili bir bilgi sahibi değiliz, en azından çoğunun akıbetiyle ilgili bilgimiz yok.

Bu alanda planlı bir pazarlığın dönüp dönmediğini de bilmiyoruz: Gönülle linçlenmek, bunun için oyun planı kurmak ve oynamak yani.

Uzatmayayım: Şu da bir gerçek ki bir şey koparıp gidiyor olmalı linçler insanlardan ama bu daha mı değerli daha mı değersiz; feda edilen ne ya da bir feda edilen var mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ulurasba Arşivi